Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

David Hellenius ord om prinsessan Madeleine – 15 år efter hånfulla sketchen

09 okt, 2022, 06:00 

Nu kommer ämnet på tal igen...

Annons
David Hellenius ärliga ord: Därför jobbar han inte ihop med RenéeBrand logo
David Hellenius ärliga ord: Därför jobbar han inte ihop med Renée

David Hellenius har hängt med i tv-svängen i bra många år, och det är tydligt varför. Tittarna totalt älskar honom i rutan! Han har nämligen belönats med utmärkelsen Årets manliga programledare i Kristallengalan hela nio gånger!

Sedan 2010 sätter han reglerna själv, i sin egna talkshow Hellenius hörna. En soffa som till och med prins Carl Philip slagit sig ner i, trots deras infekterade historia...

Hovet satte ner foten

Det var under åren 2005-2007 som David Hellenius tillsammans med sina komikerkollegor Christine Meltzer och Peter Magnusson gjorde humorprogrammet Hey Baberiba.

Men det var inte alla hemma i tv-sofforna som skrattade. Sketchen Familjen var en parodi på vår kungafamilj, och den gick inte hem hemma på Drottningholm.

Det hela blev oerhört omdebatterat, och en av sakerna som lyftes hos kritiker var att Carl Philip, som ju har dyslexi, framställdes som korkad.

Svensk Damtidnings chefredaktör Johan T. Lindwall skrev i sin bok “Carl Philip – prinsen som inte fick bli kung" om de kontroversiella parodierna:

Annons

"I sketcherna framställdes han som totalt hjälplös och till slut fick hovet nog av TV4 och deras drift med prinsen."

Ja, det är ovanligt att hovet sätter ner foten när det kommer till populärkultur och skämt, men såhär lät det när de bestämde sig för att ryta ifrån:

– Jag tycker personligen inte att det är roligt när man framställer personer som förståndshandikappade eller driver med dyslexi som är ett handikapp, sa dåvarande informationschefen Ann-Christine Jernberg till Aftonbladet.

Såhär kunde det se ut när Peter Magnusson spelade kronprinsessan Victoria.

David Hellenius nya ord om kungafamiljen

Men stridsyxan är nedgrävd, och de två parterna har till och med talat ut om händelsen när prinsen själv gjorde ett sällsynt tv-framträdande i Hellenius hörna.

– Vet du vad David? Som vi brukar säga i vår familj: Jag tycker vi vänder blad du och jag, säger Carl Philip i programmet.

Annons

Men det verkar inte som om de svarat när David hoppas på en rond två i talkshow-soffan. När han gästade Nyhetsmorgon på länk inför säsongspremiären på söndag fick han frågan av Steffo om det är någon han tjatat på som inte kommer.

– De flesta kommer ju. Det är väl lite svårt för kungafamiljen och Zlatan och sådär... Jag börjar tycka att det är ingen ide att tjata dit dem. Det hänger på gästen när man gör en talkshow, jag har börjat bli lite klokare och tänker att man vill ha dem som vill vara med för då blir det mycket bättre. Det är ingen idé om de känner sig obekväma och inte vill bli intervjuade, svarar Hellenius.

Ingen prinsessan Madeleine eller kung i soffan denna säsong heller, alltså!

Foto: TT

Annons