Delphine nobbad av hovet på första uppdraget som prinsessa

18 nov, 2020, 16:11 
Prinsessan Delphine av Belgien
Delphine har fått sin kungliga titel – men första uppdraget som prinsessa var inte uppbackat av hovet.
Annons
Allt om Belgiens kungahus!
Allt om Belgiens kungahus!

Nya prinsessan Delphine, 52, går från klarhet till klarhet. I går gled hon in på Saint-Pierre-sjukhuset i Bryssel, klädd i sina vanliga boho-chica utsvängda jeans, och med maken Jim O’Hare vid sin sida, redo att sätta fokus på sjukhusets vaccinationskampanj.

Hon togs emot av ett stort medieuppbåd och själva uppdraget var som klippt och skuret för en prinsessa. Om det inte hade varit för den lilla komplikationen att det belgiska hovet inte hade något med saken att göra. Någon officiell förfrågan har inte kommit från hennes ”nya familj”:

– Nej, det här gör jag helt på eget initiativ. Fast jag blev inbjuden förstås.

– Om jag kan vara till hjälp i dessa tuffa tider så gör jag det mer än gärna. Och jag ser det inte som att jag använder min titel, utan jag representerar mig själv. Jag är fortfarande Delphine, precis som förut. Omvärlden lyfter hela tiden fram den här titeln, men det gör inte jag. Jag bidrar mitt namn för att stötta en god sak.

Prinsessan Delphine
Prinsessan Delphine på Saint-Pierre-sjukhuset i går.Benoit Doppagne

Prinsessan Delphine utesluter dock inte att vi kommer att få se henne på kungliga uppdrag framöver:

– Vi får se, vi får se! Ett litet steg i taget, sa hon aningen besvärat.

Annons

Det är uppenbart att relationen med kungahuset fortfarande är ömtålig och att hennes ställning som prinsessa är ny och lite känslig. Och hon ville inte säga något om hur hennes första möte med kung Albert hade varit.

– Nu är jag här för att lyfta fram vikten av att alla i riskgrupp vaccinerar sig mot säsongsinfluensan. Ok? sa hon vänligt men bestämt.

Kung Albert – första orden om utomäktenskapliga dottern

Prinsessan Delphine i soffan hemma hos kung Albert och drottning Paola.- / AFP / NTB

Men en söndag i slutet av oktober ägde det till slut rum: Det första mötet mellan prinsessan Delphine, hennes pappa kung Albert och hans bedragna fru drottning Paola.

– Ett nytt kapitel, fyllt av känslor, sinnesfrid, förståelse och hopp, förklarade de i det officiella gemensamma uttalande som sedan offentliggjordes av det belgiska hovet.

Annons

– Under vårt möte på slottet Belvédère fick vi alla tre tillfälle att i lugn och ro uttrycka våra känslor kring den tid som varit. Efter all turbulens, allt lidande och alla sår är det nu tid för förlåtelse, läkning och försoning.

– Tillsammans beslöt vi oss för att välja den här nya vägen. Det kommer att krävas tålamod och ansträngning, men vi kommer inte att backa.

Foto: TT.

Annons
Innehåller annonslänkar