Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Den brännheta sanningen om prinsessan Diana

24 jan, 2021, 17:00 
Prinsessan Diana Prins Harry Prins William
Det är den brännheta sanningen om prinsessan Diana: Dokumenten förstördes ett år efter hennes död.
Annons
Prinsessan Dianas sista dygn i livet – minut för minutBrand logo
Prinsessan Dianas sista dygn i livet – minut för minut

Vad hade världen känt till om prinsessan Diana i dag om hennes privata brev och dokument inte hade förstörts? Kring det kan man bara spekulera, men där fanns hemligheter som var för kontroversiella för att få bevaras – ens till prinsessan Dianas barn prins William och prins Harry.

Prinsessan Diana
Prinsessan Diana.

Anledningen till att detta nu åter diskuteras i brittisk media är den nya dokumentären Secrets of the Royal Palaces. I den berättar prinsessan Dianas butler Paul Burrell om alla de brev som revs i småbitar och alla tillhörigheter som helt enkelt ”försvann”, allt på order av prinsessan Dianas mamma.

Dessförinnan hade Paul Burrell haft uppgiften att göra en första sortering i hennes våning på Kensington Palace.

– Det var en mödosam uppgift, men det var faktiskt också lite som en terapi. Jag fick vara kvar i Dianas värld, jag hade kontroll, och jag fick ordna med de föremål som hon älskade, säger han i dokumentären.

Annons

Men sedan brakade Dianas mamma och systrar in i hans ”Diana-bubbla” – och Frances Shand Kydd började målmedvetet och systematiskt att förstöra prinsessan Dianas brev.

– Mrs Shand Kydd satt där i soffan i prinsessans vardagsrum och rev sönder det ena brevet efter det andra. Hon utplånade faktiskt en del av Dianas värld.

Prinsessan Diana med mamma Frances 1989.

Paul Burrell ansåg däremot att det var av yttersta vikt att allt bevarades till prins William och prins Harry, som då bara var 16 och 14 år och för unga för att själva engagera sig i vad som hände med deras mammas saker.

Så det ska ha varit för att bevara åtminstone en del till William och Harry som butlern Paul började ta med sig den efter den andra av Dianas ägodelar hem, det uppger han i alla fall själv.

Annons

Tre år senare hittade polisen mer än 2000 av hennes tillhörigheter i hans bostad, och senare blev han formellt anklagad för att ha stulit 342 föremål. Rättegången avbröts dock, enligt uppgift efter att drottning Elizabeth på något sätt hade agerat.

Prinsessan Dianas mamma Frances Shand Kydd

Prinsessan Diana mamma Frances Shand Kydd
Prinsessan Dianas mamma.

Prinsessan Diana var dotter till Frances Shand Kydd (född Roche) och den brittiske aristokraten John Spencer. De fick fem barn: Diana, Sarah, Jane, Charles samt sonen John som dog bara tio timmar gammal.

Äktenskapet ska inte ha varit lyckligt och efter 13 år lämnade Frances sin man och de fyra barnen för att leva med Peter Shand Kydd. John Spencer vann den bittra vårdnadstvisten och fick hela vårdnaden om Diana och hennes syskon. Frances Shand Kydd dog sju år efter Diana, enligt uppgift efter att ha drabbats av Parkinson och cancer i hjärnan. Hon blev 68 år gammal.

Foto: TT.

Annons