Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagenSollidens slott

Det vill inte kungen att folket ska se - viktiga delen av kröningen sänds inte på tv

15 apr, 2023, 21:29 
AvFelicia Plåt
Kung Charles
Charles kröning är den 6 maj.

Den delen av kröningsceremonien vill inte kungen att folket ska se.

Annons

Kung Charles kröning börjar närma sig och flera kända ansikten har bekräftat att de kommer närvara vid ceremonien. Tidigare i veckan fick vi även reda på att kronprinsessan Victoria kommer att följa med sin pappa kung Carl Gustav till London den 6 maj.

Varningen till kung Charles: ”Svagare än man tror”Brand logo
Varningen till kung Charles: ”Svagare än man tror”

Denna kröning kommer att vara mer moderniserad än vad tidigare kröningar har varit. Och det är helt på kung Charles egna initiativ. Tidigare har hovet bekräftat att Charles vill sända hela ceremonien på TV för folket att se.

Vissa av delarna har traditionellt alltid varit privata under ceremonien. Speciellt den mest heliga delen, smörjningen.

Den heliga smörjningen

Smörjelsen är en av sex delar under kröningsceremonien. Efter att församlingen har erkänt kungen och han har sagt sin ed så ska ärkebiskopen av Cantenbury börja själva akten.

Annons

Ärkebiskopen kommer att hälla en speciellt välsignad olja i "The Coronation Spoon" eller kröningsskeden som är den äldsta bevarade biten av kronjuvelerna. Oljan kommer sedan att användas genom att göra ett kors på kungens händer, hjärta och panna.

Vill följa traditionen

Trots moderniseringen bekräftar nu Kung Charles att han inte kommer att sända smörjningen på TV. Han vill istället hålla sig till traditionen som hans mamma gjorde under sin kröning 1952.

De saker som kommer att moderniseras från tidigare kröningar är exempelvis att ceremonien enbart kommer att vara i en timme istället för fyra. Han kommer även enbart bjuda in 4000 gäster istället för 8000. Även språket kommer att moderniseras så att tittarna kan förstå hela processen i de delar som kommer sändas på TV.

Annons