Hovet bekräftar: Haakons och Mette-Marits beslut – krisen är ett faktum

Hovet bekräftar: Haakons och Mette-Marits beslut – krisen är ett faktum

Nu avslöjas Haakons och Mette-Marits ekonomi.

Kungafamiljernas apanage har en vana att skapa debatt och dela in folk i två läger. Många kräver transparens, öppna kort och mer insyn hur pengarna fördelas bland kungligheterna.

Höjda apanaget: ”Det kommer sticka i ögonen”
0:44

Efter reklamen: Höjda apanaget: ”Det kommer sticka i ögonen”

(0:44)

Slå på ljud

I veckan presenterade norska kungahuset sin årsredovisning från fjolåret, vilket innebär att alla nu får en unik inblick i kungafamiljens angelägenheter och vad de lägger sina pengar på.

Inte helt oväntat visar årsredovisningen att ett liv som kunglig är en dyr historia. Bara kronprins Haakon och kronprinsessan Mette-Marit spenderade närmare 3,9 miljoner svenska kronor förra året.

Kronprins Haakon och kronprinsessan Mette-Marit

Kronprins Haakons och kronprinsessan Mette-Marits ekonomi avslöjas nu.

dana / dana press

Så mycket spenderade Haakon och Mette-Marit

Av dessa har 900 000 kronor lagts på resor och kläder, en halv miljon på bilunderhåll, 255 000 kronor på försäkringar och 330 000 på kontors- och kommunikationskostnader.

Närmare två miljoner har använts för att täcka evenemang och officiella kostnader och en miljon på anskaffandet av bilar, rapporterar norska Se och Hör.

De är heller inte förskonade från elkrisen. På sitt hemmaslott i Skaugum har Mette-Marit och Haakon har hela 46 rum och några kök till sitt förfogande, vilket i dessa tider kostar en hel del att hålla igång.

Totalt har det norska kungahuset närmare 64 miljoner kronor i driftkostnader, varav av elva av dessa miljoner har lagts på el och fjärrvärme det senaste året.

Kronprins Haakon och kronprinsessan Mette-Marit

Kronprins Haakon och kronprinsessan Mette-Marit tar emot gäster på sitt hemmaslott i Skaugum.

Stian Lysberg Solum / POOL

Ingrid Alexandras gåvor

Nyligen avslöjades det även vilka gåvor prinsessan Ingrid Alexandra fick i samband med sitt 18-årsfirande i juni förra året.

Av kung Harald och drottning Sonja fick hon en ring, ett armband, ett halsband och örhängen som gått i arv inom familjen.

I presenthögen fanns även gåvor som konsertbiljetter, surfbräda, presentkort, ryggsäck och vandringsutrustning, tält, trummor och fem lådor sparris.

Ingrid Alexandra

Ingrid Alexandra fick flera fina gåvor när hon firade 18 år förra året.

Håkon Mosvold Larsen

Foto: TT