Fina stunden under Victorias och Daniels hemliga besök bland de utsatta

Daniel och Victoria var på besök hos Stadsmissionen.

Victoria och Daniel gjorde ett besök hos Stadsmissionen som hölls hemligt för allmänheten.Nu har deras ledsagare berättat mer om upplevelsen.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel gör många officiella besök som representanter för den svenska kronan. Men vissa kanske känns extra starkt i hjärtat för vårt framtida regentpar.

Stockholms Stadsmission är en ideell organisation som arbetar för människor i hemlöshet och missbruk. I går dök både Victoria och Daniel upp på Stadsmissionens centrallager i Skärholmen och Hägersten för att lära sig mer om verksamheten.

Victoria och Daniel på besök

Daniel och Victoria var på besök hos Stadsmissionen.

Daniel och Victoria var på besök hos Stadsmissionen.

Marika Markovits var där för att ledsaga kronprinsessparet under besöket, som inte fanns med i den kungliga kalendern på förhand.

På Stadsmissionens lager arbetar många som av olika anledningar varit utanför arbetslivet en längre period – bland annat på grund av långa sjukskrivningar. Victoria och Daniel såg till att alla kände sig sedda och uppmärksammade.– Vi gick runt på verksamheten och både kronprinsessan och prins Daniel var väldigt engagerade och närvarande. Vi har ju ett hundratal medarbetare på lagret, och kronprinsessan och prinsen pratade med flera och lyssnade.Daniels och Victorias oväntade besök igår – som hölls hemligtLäs mer

Marika följde samtalen på avstånd och blev berörd av kronprinsessparets engagemang.
– Våra deltagare som arbetstränar berättade om sina liv och kronprinsessan och prinsen lyssnade och var väldigt uppmuntrande, säger Marika.
Stadmissionen fick dessutom insatta råd direkt från Daniel, som ju själv är en erfaren företagare.
– Prins Daniel hade många intressanta idéer om hur vi framöver kan arbeta med matsvinn, säger Marika.
– Både prinsen och kronprinsessan Victoria är ju väldigt pålästa i hållbarhetsfrågor.

Hölls hemligt på förhand

För Daniel och Victoria var detta absolut inte ett studiebesök i mängden.

– Det här handlar ju om organisationer som arbetar för utsatta människor. Det är frågor som hela kungafamiljen brinner för och som de vill hjälpa till att ge uppmärksamhet, har Margareta Thorgren på Hovets informationsavdelning berättat.

Margaretas kollega Ulrika Näsholm har dessutom förklarat för Svensk Dam varför besöket på Stadsmissionen saknades i kungakalendern.

– Då detta var ett besök där varken media eller allmänhet hade möjlighet att delta var det inte publicerat i kalendern, sa Ulrika då.

Foto: TT