Dianas lidande inne på slottet! Hemliga ljudinspelningen avslöjar

Utåt sett verkade allt frid och fröjd mellan prins Charles och Diana men i hemliga bandinspelningar, som det berättas om i nya dokumentärserien Kungahuset Windsor, avslöjades det att prinsessan var djupt olycklig och deprimerad.

Prinsessan Dianas tragiska död, i Paris år 1997, chockade en hel värld. Och sedan dess har det både kommit ett flertal böcker, spelfilmer och dokumentärer som berättar historier om allas vår Lady Di.

På SVT Play går det nu att se Kungahuset Windsor, en dokumentärserie i sex avsnitt som handlar om den brittiska kungafamiljen och dess historia. I avsnitt 5 avhandlas prinsessan Diana och prins Charles äktenskap, och det kommer fram hur olycklig hon var i det omtalade förhållandet.

Dianas lidande inifrån slottet

I avsnittet intervjuas Andrew Morton, författaren bakom boken Diana: Her True Story som skakade om det brittiska kungahuset rejält när den kom år 1992, om de hemliga bandinspelningar av Diana som han i hemlighet fick ta del av i arbetet med boken. Prinsessan Diana hörs själv berätta om hur ledsen hon konstant kände sig och om hur hon kände sig ignorerad av prins Charles:

– Jag var deprimerad och jag försökte skära mig i handlederna. Jag kände mig förtvivlad och grät hejdlöst. Han sa “Jag tänker inte höra på. Du gör alltid såhär. Jag ska rida nu”. Så jag kastade mig utför trappan.

I inspelningarna berättade hon även om sina känslor kring att prins Charles var kär i en annan kvinna, Camilla Parker Bowles, något som dessförinnan var helt okänt för allmänheten.

– Mina drömmar var hemska. Jag drömde hela tiden om Camilla, hörs hon säga.

Hade en älskare

Allmänheten tog genast Dianas parti efter det att boken släpptes, men kort därefter kom det fram ännu ett band där det avslöjades att även Diana hade en älskare i vännen James Gilby. Där berättar hon hur elaka alla är mot henne på slottet och hur missnöjd hon är med sin egen roll i familjen.

– Det är så svårt, så komplicerat. Han gör mitt liv till en riktig plåga. Du anar inte hur mycket jag får lida, hörs hon säga i inspelningen och fortsätter:

– Hans mormor tittar alltid konstigt på mig. Det är inte hat. Det är som en blandning av intresse och medlidande.

Foto: TT

Läs mer:

Dianas skilsmässobeslut avslöjat – efter 23 år

Dianas ord väcker uppmärksamhet – 23 år efter hennes död

Sanningen om Dianas hämnd på Charles