Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Doktor Mikaels oro för Mette-Marit – efter svåra sjukdomsbeskedet

03 feb, 2023, 16:30 
Kronprinsessan Mette-Marit av Norge lider av en allvarlig lungsjukdom.
Läkaren Mikael Sandström förklarar nu hur den fungerar.
– Många med sjukdomen dör i förtid, säger han till Svensk Damtidning.
Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Det har gått över tre år sedan norska hovet kom med det fruktansvärda beskedet att kronprinsessan Mette-Marit diagnostiserats med den kroniska sjukdomen lungfibros.

WOW! Mette-Marit och Haakon hemma hos Victoria & Daniel på Haga slott – se filmenBrand logo
WOW! Mette-Marit och Haakon hemma hos Victoria & Daniel på Haga slott – se filmen

Den dödliga lungsjukdomen orsakar både existentiell ångest och begränsningar i vardagen. För Mette-Marits del har det inneburit att antalet officiella uppdrag minskat.

– Jag blir mycket mer sliten än förut. Så jag måste ta hand om mig mer än tidigare. Efter att jag blev sjuk så har jag blivit mer avslappnad kring det. Jag ser inte längre på döden som något stort och mörkt, har kronprinsessan sagt till NRK.

Kronprinsessan Mette-Marit och prins Haakon
Kronprinsessan Mette-Marit diagnostiserades med kronisk lungfibros för tre år sedan.

Mikael Sandström om Mette-Marits sjukdom

Lungfibros innebär att vävnaden kring luftrören och lungblåsorna omvandlas till stel ärrvävnad. Den kan liknas vid lungsjukdomen KOL och med tiden blir det allt svårare att andas.

Annons

Tv-läkaren Mikael Sandström säger till Svensk Damtidning att det typiska vid just lungfibros är att luftblåsorna förlorar sin elasticitet, vilket gör det svårare att syresätta sig.

– Vad gäller elasticiteten så är den inte botbar. De förändringar som uppstår går inte att göra något åt. Man får lära sig med olika mediciner att hantera det här. Det blir en inskränkt lungkapacitet, så kan man säga, säger han.

”Många dör i förtid”

Idiopatisk lungfibros är den vanligaste sorten. Medianåldern för dem som diagnostiserad med IPF i Sverige är 72 år. Bromsmediciner som bromsar bildningen av ärrvävnad, eller en lungtransplantation kan bli räddningen.

Varför man drabbas av lungfibros är fortfarande en gåta för forskarna, men Mikael Sandström säger att det kan bero på yttre påverkan, ärftliga faktorer eller rökning.

– Många med sjukdomen dör i förtid, det gör de. Men det beror på orsaken litegrann, hur snabbt den förändras. När det kommer till sjukdomars medicinska undergrupper är det ofta svårt att ge ett generellt svar. På frågan om en patient med svår lungfibros oftast lever ett kortare liv än en vanlig person är svaret ja.

Mikael Sandström berättar om Mette-Marits sjukdom
Tv-läkaren Mikael Sandström säger att många med kronisk lungfibros dör i förtid.

Foto: TT

Annons