Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Dokumentet avslöjar – därför ger kungen prinsessan Sofia så få kungliga uppdrag

12 okt, 2023, 12:30 
Kungen och prinsessan Sofia

Prinsessan Sofia väljs bort mer och mer av kungen – här är förklaringen.

Annons

Prinsessan Sofia är mycket uppskattad bland det svenska folket och en lojal, nyttig resurs för den svenska kronan. Ändå får hon oväntat få kungliga uppdrag på sin agenda.

En titt på den kungliga kalendern visar på något häpnadsväckande. I kalendern, som i nuläget sträcker sig fram till 3 december, finns samtliga kungliga uppdrag listade. Sofia har en enda ynka punkt i skrivande stund: närvaro vid Sophiahemmet högskolas examensceremoni den 20 oktober.

Se dubbelkaoset under kungafamiljens festkväll – Sofia får alla att leBrand logo
Se dubbelkaoset under kungafamiljens festkväll – Sofia får alla att le

Därför väljs prinsessan Sofia bort av kungen

Detta är en svårförståelig detalj i kalendern, med tanke på vilken succé Sofia alltid gör när hon representerar kungahuset ute på fältet. Men det finns en förklaring varför kungen, hovets boss, gör den här fördelningen.

Annons

Så här säger Margareta Thorgren, informationschef på hovet:

– Det vi lägger ut i kalendern är inte allt som Sofia gör utan hon jobbar hela tiden med sin stiftelse och andra projekt i kombination med att hon tar hand om sina små barn. Men det är inget som läggs ut i den officiella kalendern utan det är ett pågående arbete.

Margareta nämner att Sofia tar hand om barnen, och det är en viktig detalj i sammanhanget. Sofia och prins Carl Philip har som bekant tre söner: prins Alexander, prins Gabriel och prins Julian. Både Alexander och Gabriel har nått grundeskoleåldern och ett stadium där de är hyfsat självständiga, men Julian går på Skogshyddans Montessoriförskola. Det är en förskola som kräver ett större engagemang från föräldrarna än de flesta andra förskolorna.

Annons

Dokumentet som bestämmer prinsessan Sofias vardag

Skogshyddan är ett kooperativ där föräldrarna blir medlemmar i en förening och väntas delta aktivt i arbetet för att hålla verksamheten i gång.

Så här står det i en skrivelse på förskolans hemsida:

Prinsessan Sofia
Skogshyddan är en väldigt ambitiös förskola!

"Det är viktigt att föräldrar/vårdnadshavare/medlemmar deltar vid förenings- och föräldramöten, dels för att vara med och påverka, men också för att varje medlem är en viktig del för att få förskolan att gå ihop. Alla förväntas bidra på något sätt i styrelsearbete eller i annat arbetsutskott eller projekt under sin tid på förskolan. Exempel på sådana uppgifter kan vara att vara att man tar ett ansvar för utomhusmiljö, inomhusmiljö, hemsida, IT, fastighetsfrågor eller att man hjälper till med en upphandling."

Det innebär att Sofia måste dra ett lass även på Julians förskola – vilket delvis förklarar varför hon har mindre tid över till kungliga uppdrag.

Annons