Dolda lidandet: Prinsessan Sofia tvingades söka hjälp

Så ärligt! Nu öppnar prinsessan Sofia upp om hatstormen som tvingade henne att söka professionell hjälp och gå i terapi.

I kväll sänds den – TV4:s nya dokumentär om prinsessan Sofia, 35, och det är här hon berättar om sin tuffa tid. Renée Nyberg har träffat Sofia för flera långa intervjuer och frågar bland annat hur hennes liv har förändrats sedan hon blev prinsessa:

– Det svåraste har nog varit att leva upp till alla förväntningar. Jag upplevde att folk bedömde mig väldigt mycket och väldigt hårt utifrån. Det kändes som man ville se på saker negativt. Och då kändes det som att hur mycket jag än kämpade så var det inte tillräckligt, säger prinsessan Sofia i dokumentären.

Se tv-klippet på Sofia här!

– Då blev jag väldigt påverkad, jag förstod inte att folk skulle ha så mycket hat. Men jag fattade ju såklart att folk skulle ha åsikter om att jag hade gjort Paradise Hotel.

– Det var väldigt många år av spekulationer om vem jag var och om mina ambitioner och mina syften, och det var himla tufft.

Sofia Hellqvist med prins Carl Philip 2011.

En relation det stormat om: Sofia Hellqvist med prins Carl Philip 2011.

Men fick du hjälp att prata med någon om det där? frågar Rénée.

– Ja, främst av min familj, och av Carl Philip givetvis, för hade vi inte pratat hade det aldrig funkat. Vi är duktiga på att kommunicera med varandra.

– Jag tog hjälp och började gå och prata med någon, någon professionell, för att sortera ut tankarna och rikta tankarna mot det som betyder någonting. För annars är man ju duktig på att rikta kritiken mot sig själv och bli självdestruktiv.

Prinsessan Sofia

Sofia berättar att hon var tvungen att gå i terapi – på grund av hatet.

Prins Carl Philip är också med i dokumentären. ”Vad tänkte du om fördomarna mot Sofia?” frågar Renée och Carl Philip säger:

– Det var så orättvist. Att stå bredvid och inte kunna göra någonting… Man kan givetvis stötta, men man blir ganska handfallen. Man kan inte mota bort alla.

Men förstod du att det skulle bli så?

– Jomen, det trodde jag nog. Men inte på den nivån, jag trodde att det skulle finnas större förståelse och acceptans.

Men nu har det förändrats? säger Renée. Och prins Carl Philip spricker upp i ett stort leende:

– Ja det har förändrats! Och det är jätteskönt!

Prins Carl Philip och prinsessan Sofia

Sofia och Carl Philip i dag. Ett harmoniskt par!

Prinsessan Sofia – Project Playground sänds torsdagen den 3 september 21.00 på TV4, TV4 Play och C More.

Foto: TV4, TT, Kungliga Hovstaterna.