Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Dolda spelet efter Philips krock – tvingades till ursäkt

08 mar, 2019, 12:05 
Margareta
Det krävdes en olycka för att få den 97-åringa prinsmaken Philip att sluta köra. Och olyckan blev droppen som fick hovet att sätta ner foten.
Annons

Historien skapade stora svarta rubriker i januari tidigare i år.

Prins Philip hade krockat!

Först var många rädda att drottningmaken hade skadat sig. Men snart därefter kom sanningen sakta fram. Det var prinsens körsätt som orsakat olyckan. En kvinna, med en bebis på nio månader i baksätet, hade skadats. Och fortfarande, flera dagar senare, hade prinsen inte sagt ett knyst om händelsen. I stället hade drottning Elizabeth bett sin vännina ringa för att be om ursäkt.

Emma, kvinnan som skadades i olyckan.
Emma, kvinnan som skadades i olyckan.

Prinsen, å sin sida, satte sig bakom ratten igen bara två dagar senare!

Nu får vi veta ytterligare detaljer om spelet bakom kulisserna. 23 dagar senare kom nämligen beskedet från hovet. ”Efter noggrant övervägande har hertigen av Edinburgh beslutat att frivilligt återlämna sitt körkort”, skrev Buckingham Palace i ett uttalande.

Bild från olycksplatsen.
Bild från olycksplatsen.

Ifrågasätter uttalandet

Men många frågar sig nu hur mycket sanning det ligger i uttalandet. Prins Philip är envis som få och vill bestämma själv. Men är det något som drottning Elizabeth hatar så är det när någon ur den kungliga familjen startar igång ett negativt drev mot monarkin. Och just detta skedde efter krocken. En högljudd debatt startade om kungahusets ansvar och huruvida äldre människor borde köra eller ej. Därefter kom Philips ursäkt till den drabbade kvinnan.

Annons

“Jag skulle vilja berätta hur otroligt ledsen jag är för min inblandning i olyckan”, skriver prinsen och fortsätter brevet med att skylla på omständigheterna.

“I normala fall skulle jag inte ha några som helst svårigheter att se trafiken från det hållet, men jag måste ha missat att se er bil som kom”.

Men kritiken fortsatte. Ljudlig kritik som endast slutade när prins Philip lämnade in körkortet för att utesluta ytterligare olyckor i framtiden.

Läs mer

Foto TT

Annons