Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Doldiskvinnan vid drottning Silvias sida – därför är hon så viktig!

15 okt, 2021, 10:45 
Drottning Silvia Anna Hamilton

Här sitter hon: Grevinnan Anna Hamilton. Alltid i kungafamiljens diskreta tjänst, och en av de viktigaste i drottning Silvias liv.

Annons
SE FILMEN! Kungafamiljen på galamiddag – första gången på över två årBrand logo
SE FILMEN! Kungafamiljen på galamiddag – första gången på över två år

Först Malmö. Sedan Jönköping. Och så i dag Göteborg. Kungaparet är ute på en imponerande intensiv tredagarsturné – och med sig har de delar av hovet.

En av dem är doldiskvinnan som du ser på bilden här: Grevinnan och statsfrun Anna Hamilton, 54 – alltid diskret, oavbrutet effektiv och en av de få som har numret till drottningens privata mobil.

Anna Hamilton Statsfru vid hovet Drottning Silvia
Anna Hamilton i sin hovdräkt. Hon bär alltid drottningens krönta spegelmonogram (det är det du ser till höger).

I sin roll som statsfru chefar hon över drottningens hovstat, med uppgift att se till att drottning Silvias arbete flyter på bra. Och det gör henne till en av drottningens allra viktigaste medarbetare.

Annons

Men du ser henne egentligen väldigt sällan – Anna Hamilton går alltid fem steg bakom drottningen och som som många andra i kungaparets tjänst så duckar hon snabbt när fotograferna höjer sina kameror.

Men vid kungaparets länsbesök i Jönköping i går fastnade hon faktiskt på bild bredvid drottningen, när de togs emot i paradmatsalen hemma hos landshövding Helena Jonsson.

Anna Hamilton Drottning Silvia Länsbesök Jönköping
Anna Hamilton längst till vänster, bredvid sin chef drottning Silvia.

Statsfrun Anna Hamilton – i drottning Silvias diskreta tjänst

En vanlig dag hittar man dock Anna Hamilton på kontoret i östra valvet på Stockholms slott. Dar jobbar hon, drottningens sekreterare och den hovdam som är i tjänst.

– Det är en väldigt varm och trevlig stämning på kontoret! sa hon när vi träffade henne under ett statsbesök för några år sedan.

Annons

– Det roligaste är att få se vilket otroligt arbete kungafamiljen gör. Och att få vara med och bidra till det arbetet, på ett litet hörn, det är fantastiskt.

Statsfrun Grevinnan Anna Hamilton med sin man greve Peter Hamilton
Anna Hamilton med sin man Peter. Hon började vid hovet 2016 och arbetade innan dess som informationschef vid Stockholms Auktionsverk.

Foto: TT.

Annons