Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Konsten att klä sig kungligt: Drottning Silvias stilstrategi

24 okt, 2020, 05:00 
Drottning Silvia hunden Brandie förlovningssoffan
Från privatstylisten till klädkartoteket: Här är allt om drottning Silvias stilstrategi.
Annons
12 galaklänningar vi glömt att drottning Silvia burit!Brand logo
12 galaklänningar vi glömt att drottning Silvia burit!

Drottning Silvia – vilken stilresa hon har gjort! Från det sena 1970-talets chiffongklänningar till 2020-talets hemma-jobbar-look: Spana in bilderna från hennes digitala möten så ser du att hon har börjat mjuka upp sina outfits med stickat eller en stor draperad sjal. Som alla andra tycker hon nog att det känns lite för stifft att sitta hemma på kammaren och jobba i kavaj.

Drottning Silvia hemmajobbar i stickad kofta
Drottning Silvia hemmajobbar i stickad kofta...
Drottning Silvia i en sjal
...och stor draperad sjal.
Annons

44 år som drottning har också försett henne med en gigantisk garderob. Bara Nobelklänningarna är 43 stycken. Och plussar man på med alla hattarna och dräkterna så lär ju den klädkammaren vara stor som en hangar – även om det bara är godbitarna som har överlevt.

Men drottning Silvia professionella hovstab har koll. Och en strategi för att hitta. Och då hamnar vi i det kungliga klädkartoteket: Ett digitalt register där tjänstgörande hovdam, eller om det är kammarjungfrun, skriver in vad drottningen har burit och när, från skorna och dräkten till den eventuella hatten. På det sättet kan den som planerar drottningens outfits också se till så att hon inte upprepar sig.

Drottning Silvia hovdam Christina von Schwerin
Drottningen, tätt följd av sin hovdam Christina von Schwerin.

Här finns också angivet var i klädförvaringen som just det specifika plagget finns att hitta. Och kanske var det en utskrift från det detta kungliga klädregister som drottningen visade upp i SVT:s Året med kungafamiljen 2018. Då höll hon upp ett mystiskt A4-dokument där två av hennes Nobelklänningar syntes på bild.

Annons

Drottning Silvia – han stylar drottningen

Men stylingen då – vem stylar drottningen? Ja, ska vi tro henne själv så har hon en stilguru på mycket nära håll. Vi talar om kungen:

– Han är mitt bästa smakråd! säger drottning Silvia.

Kungen Drottning Silvia
Drottningen med sin bästa stylist: Kungen.

Foto: TT, Victor Ericsson/Kungliga Hovstaterna, Sara Friberg/Kungliga Hovstaterna.

Annons