Drottning Elizabeth ryter ifrån: ”Har inte försökt gömma pengarna”

Drottning Elizabeth

Drottning Elizabeth anklagas för att ha försökt dölja sina aktier – och nu kliver hon fram och ryter ifrån.
Se hela drottning Elizabeths gripande tal till nationen
Slå på ljud

Drottning Elizabeth har i hela sitt 94-åriga liv varit känd för sin extremt stiffa upper lip. Hon står liksom över alla rykten, alla påståenden och allt skvaller. Inga sådana värdsligheter fäster på henne.

Men nu har det hänt: Her Majesty har dementerat. Inte själv förstås, men via sitt mäktiga hov på Buckingham Palace i London.

Anklagelserna mot drottning Elizabeth

Drottning Elizabeth

Drottning Elizabeth må vara förmögen, men hon är också ytterst sparsam. Eller som en av hennes hovmän har uttryckt saken: ”She grew up during the war. Very disciplined.”

Så är det också allvarliga anklagelser som har riktats mot henne i samband med en publicering i den brittiska dagstidningen The Guardian, som politiskt anses stå till vänster om mitten.

The Guardian uppger att drottningen på 1970-talet, genom sina privata advokater, ska ha försökt påverka den då sittande regeringen att göra en ändring i ett kommande lagförslag. Allt i syfte att försöka dölja sin privata förmögenhet, närmare bestämt sina omfattande aktietillgångar.

LÄS MER: Från privatsoffan till slottsköket – se de unika bilderna inifrån Windsor Castle

En kunglig lobbying som The Guardian hävdar ska ha varit framgångsrik. Och det är uppgifter som skulle vara graverande för drottning Elizabet om de vore korrekta.

Men nu tillbakavisas de alltså med full kraft av det brittiska hovet, som för en gångs skull ryter ifrån: ”Detta är helt enkelt osant” skriver man i sitt korta uttalande.

Så rik är drottning Elizabeth

Brittiska kungafamiljen.

Brittiska kungafamiljen.

Drottningen Elizabeth har kassakistan full. Med sin förmögenhet på 4,2 miljarder svenska kronor är hon kungafamiljens rikaste – men bara 372:a på 2020 års upplaga av The Sunday Times Rich List och exempelvis omkörd av prins Georges gudfar hertigen av Westminster som uppges vara nästan trettio gånger så förmögen.

LÄS MER: Drottning Elizabeth i tung sorg – kungafamiljen skakad av dubbla dödsfall

LÄS MER: Prins Philip – sanningen om hans hälsa

LÄS MER: Kate flyr hemifrån – räddad av drottning Elizabeth

Foto: TT.