Drottning Elizabeths oväntade beslut – efter prins Philips död

Drottning Elizabeth Prins Philip

Vilken stålkvinna hon är, drottning Elizabeth. Bara dagar efter prins Philips död är hon tillbaka på jobbet igen.
Slå på ljud

Hon är lämnad ensam efter 73 års äktenskap – och bär på en avgrundsdjup sorg. Men kanske är arbetet ett sätt för drottning Elizabeth att få en chans att tänka på något annat, i alla fall för en kort stund.

Så på sitt sätt var det säkert en befrielse när hon i går fick leda avskedsceremonin för sin stöttepelare och tidigare riksmarskalk, brittiska hovets högsta chef Earl Peel, som lämnade sin tjänst efter 14 år.

LÄS MER: Kungaparets gest för drottning Elizabeth – efter prins Philips död

Drottning Elizabeth Earl Peel Brittiska hovet Tidigare riksmarskalk

Drottningen med Earl Peel.

Det var Earl Peel som i all hemlighet och under flera år drog upp riktlinjerna för prins Philips begravning, som vid det brittiska hovet har gått under kodnamnet Operation Forth Bridge. Ett uppdrag som får sitt slutgiltiga avslut när Philip förs till den sista vilan nu på lördag.

Drottningen har dock en ny klippa att luta sig emot, närmare bestämt den tidigare chefen för det brittiska spionaget MI5, Andrew Parker.

Drottning Elizabeths tunga sorg

Drottning Elizabeths återkomst till plikterna ägde rum i en av salongerna på Windsor Castle och allting var mycket högtidligt vid den korta audiensen. Allting ägde också rum under mycket skyddade former, långt från världens blickar. Men så blir det ju inte mycket länge till.

Drottning Elizabeth

Man kan bara ana hur tungt drottning Elizabeth har det just nu.

På lördag eftermiddag ska hon ta sitt sista farväl av prins Philip i direktsänd tv och inför miljoner tv-tittare, och gå efter hans kista i åtta långa minuter. Om inte något annat bestäms i sista stund.

Och när det brittiska parlamentet öppnar den 11 maj – ja då är det business as usual som gäller för drottning Elizabeth igen. Hon kommer dock att lämna det ödsliga Buckingham Palace bakom sig, för att på heltid bo i sin trygga våning på Windsor Castle, uppger brittisk media.

Drottning Elizabeth Windsor Castle

Drottning Elizabeth i sitt privata och mycket ombonade arbetsrum på slottet Windsor.

LÄS MER: Sanningen om prins Philips sista ögonblick i livet

LÄS MER: Prins Williams ord avslöjar splittringen med Harry

LÄS MER: Prins Harry förödmjukad av drottning Elizabeth – inför begravningen

Foto: TT.