Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Drottning Elizabeths sista dagar – hade middag i lördags: ”Var i fin form”

09 sep, 2022, 19:30 
Drottning Elizabeth

Nya uppgifter om drottning Elizabeths sista helg i livet.

Annons
Unika filmerna visar: Så var drottning Elizabeths livBrand logo
Unika filmerna visar: Så var drottning Elizabeths liv

Budet om drottning Elizabeths plötsliga död fick hela världen att stanna upp. Och frågorna är fortfarande många:

– Det gick så fort, vad hände egentligen? Hon såg ju så pigg ut i tisdags. Bara två dagar innan! säger en person vi talat med – och syftar på bilden där 96-åriga Elizabeth stod hemma i vardagsrummet, redo att hälsa Storbritanniens nya premiärminister – hennes 14:e i ordningen.

Den sista bilden på drottning Elizabeth
Den sista bilden på drottning Elizabeth, tagen på slottet Balmoral i tisdags. Två dagar senare var hon död.
Annons

Nu kommer det dessutom nya uppgifter om drottning Elizabeths sista helg i livet: Hon hade gäster på slottet Balmoral utanför Aberdeen – och en av dem var 68-årige Iain Greenshields, präst i Church of Scotland, som berättat om mötet för The Times och BBC.

Drottning Elizabeth och premiärminister Liz Truss
Mötet på Balmoral i tisdags som gjorde Liz Truss till premiärminister.

Iain Greenshields säger att han slogs av hur skröplig drottning Elizabeth såg ut när hon först kom in i rummet. Men att hon var på riktigt gott humör vid middagen, där även Charles och prinsessan Anne var med.

Annons

Drottning Elizabeths sista dagar

– Drottningen var i fin form. Skör givetvis, det kunde man se. Men hennes leende var fint och ljust. Hon var helt klart på alerten.

– Så fort hon satte sig så var hon direkt med i konversationen. Hon var så välkomnande och stämningen förändrades helt. Hon hade koll, och hon var med till 100%. Hennes minne var knivskarpt.

Slottet Balmoral i Skottland där drottning Elizabeth dog
En middag på slottet Balmoral som blev en av drottning Elizabeths sista.

Iain Greenshields fortsätter:

– Drottningen var mycket personlig när vi talade om åren som gått. Hon berättade om sin pappa, sin mamma, om prins Philip och sina hästar. Och hon var mycket engagerad i vad som pågår, både inom kyrkan och i landet i stort.

Annons

– Hon sa att hon var så tillfreds med att vara på Balmoral. Hon gick fram till fönstret och visade mig trädgården. She was quite remarkable.

Drottning Elizabeth
Drottning Elizabeth.

– Så beskedet att hon var svårt sjuk kom som en total chock. Hon var ju i så fin form i helgen. Och när jag tog farväl av henne efter lunchen på Balmoral i söndags så var hon väldigt uppåt. Jag har svårt att ta in att hon inte är med oss längre.

Foto: TT.

Annons