Drottning Margrethe bryter gammal jultradition – och vi vet varför!

Margrethe bryta sin jultradition. Istället för att hålla sitt klassiska nyårstal vid Amalienborg tvingas drottningen byta plats.

Det stora fina skrivbordet, de vackra bordslamporna – och de fantastiska dubbeldörrarna som kittlar tanken hur det ser ut inne på slottet Amalienborg. Så här känner vi igen drottning Margrethe när de vankas årsskifte.

Drottning Margrethe vid skrivbordet i Amalienborg. Bilden är tagen 2017 då drottningen höll sitt nyårstal från Amalienborg.

Drottning Margrethe vid skrivbordet i Amalienborg. Bilden är tagen 2017 då drottningen höll sitt nyårstal från Amalienborg.

Varje år, klockan 18, på nyårskvällen stannar nästan hela Danmark upp för att skåla in det nya året i samband med drottning Margrethes nyårstal från det klassiska mottagningsrummet på residenspalatset Amalienborg.

Stora renoveringar

Men i år bryter alltså drottningen den traditionen när hon väljer att hålla talet från sitt arbetsrum på Fredensborgs slott, skriver det danska hovet på sin hemsida. Det är i samband med omfattande renoveringar på och runt Amalienborg drottningen tvingas ändra sina nyårsplaner. Slottet och dess omgivningar ska översvämningssäkras så att vatten vid framtida skyfall ska kunna ledas bort på ett effektivt sätt.

Det här är inte första gången Margrethe håller sitt nyårstal från just Fredensborg – men sannerligen är det ovanligt. Bara fyra gånger tidigare (1979, -80, 2014 och -15) har drottningen flyttat sin skål från huvudstaden.

Även om drottningen brukar flytta till Amalienborg under vintermånaderna har de fortfarande sitt boende på Fredensborgs slott. Däremot firar familjen alltid jul på Marselisborg, som ligger på den danska östkusten i Århus – så även i år.

Fredensborgs slott

Fredensborgs slott

Nyårsfirandet kommer att vara öppet för allmänheten att besöka. Livgardets hedersceremoni äger rum på inre slottsgården på Fredensborg och är startskottet för de danska festligheterna. Efter drottning Margrethes nyårstal spelas den danska kungasången; Kong Christian stod ved højen Mast. Och för dig som inte riktigt vet hur den biten går, kan du lyssna på i klippet här nedanför.

Läs också:

Drottning Margrethe: ”Tack för allt stöd!”

Margrethe kämpar för att hålla masken

Danska hovet meddelar: ”Drottning Margrethe opererad”