Drottning Margrethe 80 år: Barnbarnens fina hyllning

Barnbarnen firar drottning Margrethe på 80-årsdagen.

Drottning Margrethe rivstartade 80-årsdagen på balkongen – i blommigt nattlinne och utsläppt hår! Se bilderna från firandet här.
Slå på ljud

Det är ju lite svårt att tänka sig att drottning Silvia skulle komma ut på slottbalkongen och bli hurrad för i bara nattlinnet. Men så går det alltid till i Danmark när drottning Margrethe fyller jämnt!

Drottning Margrethe blir firad i nattlinne och utsläppt hår.

Kolla in nattlinnet – och Margrethes långa hår!

Annars landade 80-årsfirandet bra långt från ursprungsplanerna. För där satt Margrethe hemmaisolerad på Fredensborg, ensam med taxen Tilia.

Drottning Margrethe firade 80-årsdagen ensam på Fredensborg.

Margrethe fick fira ensam med taxen.

Barnbarnen Isabella, Josephine, Vincent, Christian, Felix, Nikolai, Athena och Henrik hade i alla fall gjort en gullig hälsning:

Barnbarnen firade Margrethe 80 år.

”Kære farmor, stort tillykke med fødselsdagen!”

Du kan se hela videoklippet här:

Slå på ljud

Och sen damp grattisfilmen ner från Margrethes regentkollegor, svenska kungafamiljen och de kungliga gudsönerna. Hagafamiljens videohälsning var bäst!

Kronprinsessan Victorias videohälsning till drottning Margrethe 80 med prins Daniel, prins Oscar och prinsessan Estelle.

Victoria hurrade från Haga med Daniel, Oscar och Estelle.

Vid lunchtid kom hovpersonalen in och sjöng för Margrethe – från fem meters håll. Dejligt, men lite ödsligt.

Drottning Margrethe 80 år

Hyllad av danska hovet.

Margrethe 80: Så var firandet

Men trösten kom klockan tolv. Då klämde 180 000 danskar i med den danska födelsedagssången, en organiserad insats som fått namnet ”Danmark synger for Dronningen”. Och när hon sedan klev ut på slottstrappan så blev hon hurrad för av ett tappert litet gäng, mitt i coronakrisen.

Margrethe firas på 80-årsdagen.

Ett niofaldigt leve för dronningen.

På kvällen höll Margrethe sitt 80-årstal, som direktsändes i dansk tv. Och det var trots allt en nöjd och glad drottning som satt där i sin salong, trots att hela tredagarsfesten frös inne.

Margrethe 80 – födelsedagstalet i tv

Drottning Margrethe håller tv-tal på 80-årsdagen.

”En födelsedag jag kommer minnas” sa Margrethe.

– De flesta firar födelsedag med familj och vänner. Så brukar det också vara i min familj. Men så har det inte varit i år. Men har det då varit en lång och tråkig dag? Nej, absolut inte. Min födelsedag har tvärtom givit mig så mycket glädje.

– Det rör mig djupt att så många har velat vara med och fira mig även i år. Och när jag blickar tillbaka så kommer jag att tänka på min 80-årsdag som en av de mest minnesvärda. Den blev inte som jag tänkt mig – men jag är tacksam för den, som den blev.

Födelsedagsbilden på drottning Margrethe 80 år.

En bra födelsedag – trots allt: ”Jag tackar av hela mitt hjärta för hälsningarna, för sångerna och för alla varma tankar” säger Margrethe.

Foto: Fotograf Per Morten Abrahamsen, Kongehuset. Video: Kongehuset.