Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Drottning Margrethe stoppar kungliga julfirandet – akut

17 dec, 2020, 16:57 
Drottning Margrethe jul 2020 julen
Vad har hänt i danska kungafamiljen? Det är frågan efter dagens kommuniké från hovet: Drottning Margrethes julplaner ändras helt.
Annons
Allt om Danmarks kungahus!Brand logo
Allt om Danmarks kungahus!

Få kungahus är så majestätiska som det danska och få drottningar är lika principfasta som drottning Margrethe, 80. Dagens offentliga helomvändning i frågan om det danska jul- och nyårsfirandet måste därför ha tagit emot.

Drottning Margrethe Danska kungafamiljens julfirande 2020
Margrethe den majestätiska.

Men nu fanns det uppenbarligen ingen annan lösning än att gå ut och berätta att man tvingats ändra planerna: Julen på Schackenborgs slott är nu officiellt nerlagd och hela det kungliga firandet flyttas 19 mil. Samtidigt som den sista lilla resten av det redan krympta nyårsfirandet nu ställs in.

– Med anledning av den senaste utveckling av Covid-19 i Danmark kommer den danska kungliga familjens jul- och nyårsplaner att anpassas, skriver danska hovet i den presskommuniké som gick ut nu under eftermiddagen.

Annons

Bakom detta noga överlagda beslut står det svåra pandemiläget, och i förlängningen den risk det skulle innebära för framför allt 80-plussaren drottning Margrethe att insjukna. Och kanske gäller den risken även hennes yngste son, den nyligen rehabiliterade stroke-patienten prins Joachim, 51.

Prins Joachim Prinsessan Marie Jul 2020 Marselisborg Schackenborg
Prins Joachim och prinsessan Marie.

Så ska danska kungafamiljen fira jul och nyår

– Hennes Majestät Drottningen firar julafton på Marseliborgs slott i Aarhus tillsammans med Deras Kungliga Högheter prins Joachim och prinsessan Marie och deras två barn, prins Henrik och prinsessan Athena, samt prins Nikolai och prins Felix, meddelar danska hovet i kommunikén.

Annons
Drottning Margrethe Marselisborgs slott Jul 2020 Kungliga jufirandet
Julen på slottet Schackenborg är nu officiellt nerlagd och allt flyttas tillbaka hit till Marselisborg.

För kronprins Frederik och kronprinsessan Mary väntar dock inga nya planer:

– Kronprinsfamiljen kommer fira julafton på Frederik VIII’s Palæ på Amalienborg precis som det tidigare har varit planerat.

Det danska hovet går nu också ut och ställer in den planerade så kallade Nytårskuren som skulle ha ägt rum den 4 januari på Christiansborgs slott i Köpenhamn, med den danska statsministern och andra representanter för det officiella Danmark bland gästerna. Hela drottningens ståtliga nyårsfirande krymps därmed ihop till att enbart handla om skriftliga nyårshälsningar från de tilltänkta gästerna.

Annons
Danska kungafamiljens nyårsfirande inställt
Det danska kungliga nyårsfirandet frös slutgiltigt inne i dag.

Men det finns en sak som ingenting – inte ens pandemin – kan ändra på och det är drottning Margrethes traditionsenliga nyårstal: Hennes karakteristiska röst kan höras i dansk tv på nyårsafton klockan 18.00, precis som vanligt.

Foto: TT.

Annons