Margrethes oväntade besked efter prins Joachims sjukdom

Drottning Margrethe Prins Joachim Prinsessan Marie jufirandet Julen 2020 Efter stroken

Pandemin härjar, men efter sonens livshotande stroke kan inget stoppa Margrethe: Det blir en familjejul hemma hos prins Joachim.
Se barnbarnens UNDERBARA hälsningar till drottning Margrethe!
Slå på ljud

Hon har mist sin man prins Henrik – och i somras var hon nära att mista även sin yngste son prins Joachim som drabbades av en livshotande stroke, bara 51 år gammal.

Drottning Margrethe vet exakt hur skört livet är, något som också återspeglas i hennes oväntade besked om årets julfirande. Danska hovets kommuniké om kungafamiljens planer för corona-julen 2020 bjöd på en mindre skräll! Många hade ju trott att det skulle bli en ensamjul för 80-plussaren drottning Margrethe, men så blir det inte.

LÄS OCKSÅ: Semesterlyckan – innan prins Joachims stroke ändrade allt

Drottningen har bestämt sig för att tillbringa julhelgen tillsammans med prins Joachim, prinsessan Marie och barnen prinsessan Athena, 8, prins Henrik, 11, prins Felix, 18, och prins Nikolai, 21: En kunglig storjul mitt i pandemin. Och den ska dessutom firas på Schackenborg på Jylland, det slott nära tyska gränsen som prins Joachim sålde 2014.

Drottning Margrethe Marselisborg Slot Julen 2020

Det danska julslottet Marselisborg får stå tomt i år. Dessutom stannar Frederik och Mary i Köpenhamn – de firar julen hemma på Amalienborg.

Ett oväntat beslut av drottningen, men mycket sannolikt en konsekvens av den tacksamhet som hon känner över att hennes son fortfarande är i livet. Och den tacksamheten, över att få leva, präglar också prins Joachim efter stroken. Han har kämpat sig tillbaka, men de har alla fått sina ärr:

– Min fru, mina barn, min närmaste familj. Vi har alla blivit drabbade, sa han i dansk tv förra helgen.

– Mig drabbade det fysiskt, men de satt ju på första parkett. Och de behöver också läka.

Prins Joachim Prinsessan Marie Prins Henrik Prinsessan Athena Hunden Cerise Paris 2020

Prins Joachim med sin familj.

Så la han till, mycket berörd:

– Och vi...vi tackar vår skapare för varje dag. Jag njuter av varje ögonblick som jag får.

Prins Joachim efter stroken – opererades akut

Prins Joachim är tillbaka efter blodproppen, och djupt tacksam för varje dag.

Det var sent på kvällen fredagen den 24 juli 2020 som 51-årige prins Joachim drabbades av en blodpropp i hjärnan under semestern på familjens franska vinslott. Några timmar blev han akut opererad på Universitetssjukhuset i Toulouse.

Läkarna räddade hans liv och efter några dagar kunde prins Joachim lämna intensivvårdsavdelningen. Idag, fyra månader senare, är han igång med sitt nya jobb som försvarsattaché vid danska ambassaden i Paris.

LÄS OCKSÅ: Prins Joachim om terrorhotet som drabbar familjen

Foto: TT, Instagram.