Prins Joachim om terrorhotet som drabbar familjen

17 nov, 2020, 14:00 
Prins Joachim Prinsessan Marie Prins Henrik Prinsessan Athena Hund Cerise Paris
Ett vaksamt öga – vart de går. Terrorhotet kastar en mörk skugga över prins Joachims och prinsessan Maries nya liv i Paris.
Annons
Allt om Danmarks kungahus!
Allt om Danmarks kungahus!

Stroken, coronan – och så terrorhotet ovanpå det. Det nya livet i Paris har inte blivit som prins Joachim tänkt. Efter de senaste terrorattackerna i Paris och Nice lever familjen med en påtaglig oro över att något ska hända igen, och den vaksamheten delar de med miljoner andra fransmän.

Joachim och Marie bor på skyddad adress med sina barn prinsessan Athena, 8, och prins Henrik, 11, och terrorhotet har blivit en del av deras vardag, på ett mycket mer påtagligt sätt än hemma i Köpenhamn.

– Vi är uppmärksamma på det allihop. Det blir man i samma ögonblick som man öppnar de franska medierna. Det är ett hot och man vet aldrig var det händer något nästa gång, säger prins Joachim i den tv-intervju som sändes i dansk tv i helgen.

Recept.se Nyhetsbrev
Prinsessan Marie och prins Joachim på väg hem med matkassarna. Till vänster sonen Henrik.

– Det är allvar, oavsett var i Frankrike som man bor, men framför allt här i huvudstaden. Det är ett mörkt moln som hänger över huvudet på alla här i Frankrike.

Annons

Och prins Joachim vet vad han talar om. I sitt nya jobb som försvarsattaché vid den danska ambassaden, belägen i Paris eleganta 16:e arrondisement, har han sannolikt en mer konkret inblick än de flesta andra – i synnerhet som hans officiella uppdrag är att vara länken mellan det franska och det danska försvaret.

– Det är verkligen konstiga tider. Men vi är glada över att få vara tillsammans.

Prins Joachim Paris
Danmarks nya försvarsattaché prins Joachim på väg till jobbet.

Och vardagen fortsätter trots allt, även om Marie och Joachim och barnen lever med den corona-nerstängning som just nu är en realitet i Paris.

– Det går inte att röra sig fritt, det är utegångsförbud och vi måste ha passersedel om vi ska bege oss mer än en kilometer hemifrån, säger prins Joachim till DR.

Samtidigt är han tydlig med att han älskar sitt nya liv i Paris.

Annons

– Tänk på att jag är till hälften fransman! Härnere får jag utlopp för den franska sidan av min personlighet!

Foto: TT.

Annons