Prins Joachim och sanningen om stroken: ”Jag är tacksam att jag lever”

Prins Joachim om stroken i DR Prinsessan Marie Prinsessan Athena Prins Henrik junior

Tacksamheten över att få leva – den präglar prins Joachim efter stroken: ”Min fru, mina barn. Vi har alla blivit drabbade.”

Prins Joachim har kämpat sig tillbaka efter stroken. Efter blodproppen i hjärnan som drabbade honom natten till den 25 juli svävade han mellan liv och död, men läkarnas akuta insats, och den operation som han gick igenom bara några timmar senare, räddade hans liv.

Nu har det gått tre och en halv månad. Prins Joachim är tillbaka, även om läkningen fortfarande pågår. Och stroken har satt spår: Han är djupt allvarlig när han pratar om den tacksamhet som han känner:

– Jag mår bra, men jag måste säga att det fortfarande är något som jag arbetar med... och det kommer jag att få göra under lång tid framöver.

– Och det är inte bara det kroppsliga, utan också alla de där sakerna som man börjar tänka på när man har haft en blodpropp. Min fru, mina barn. Min närmaste familj. Vi har ju alla blivit drabbade av det här. Mig drabbade det fysiskt, men de satt ju på första parkett. Och de behöver också läka.

Så lägger han till, mycket berörd:

– Och vi...vi tackar vår skapare för varje dag.

Prins Joachim Prinsessan Marie

Prinsessan Marie och barnen Athena, Henrik, Nikolai och Felix har också en tuff tid bakom sig.

LÄS OCKSÅ: Semesterlyckan – innan prins Joachims stroke ändrade allt

Intervjun sändes i dansk tv i går kväll, i DR Nyheters magasin 21Søndag. Den spelades in i förra veckan på prins Joachims kontor på den danska ambassaden i Paris och han tog emot DR:s reporter i sitt lite kala kontorsrum med vita väggar och grå heltäckningsmatta. En PH-lampa står på skrivbordet och bakom sig har prins Joachim placerat uniformsmössan.

Prins Joachim pratar också om det stora stöd och alla de varma hälsningar som han fått från omvärlden – och som vi kan vara helt säkra på att kronprinsessan Victoria och resten av den svenska kungafamiljen också deltog i.

Nu har han en lång tid av rehabilitering och återhämtning framför sig och han ler lite snett när han säger att han måste lyssna till de goda råd – och de pekpinnar – från läkarna om hur han ska leva nu, efter stroken. Han säger det inte rakt ut, men kanske handlar det om cigaretterna.

Men framför allt är det tacksamheten som lyser, rakt igenom hela intervjun:

– Jag tackar min skapare för att det gick så bra och för att jag kan sitta här i dag, säger prins Joachim.

– Och jag njuter av varje ögonblick som jag får.

Stroken som drabbade prins Joachim

Prins Joachim Prinsessan Athena Prins Henrik Prins Nikolai Prins Felix

Prins Joachim tillsammans med sina fyra barn, kort tid före stroken.

Det var sent på kvällen fredagen den 24 juli som 51-årige prins Joachim drabbades av en blodpropp i hjärnan under semestern på familjens franska vinslott Château de Cayx. Bara några timmar, under natten mot lördagen, blev han akut opererad på Universitetssjukhuset i Toulouse. De franska läkarna räddade hans liv och efter några dagar kunde prins Joachim lämna intensivvårdsavdelningen.

En och en halv månad senare kunde prins Joachim till slut börja sitt nya jobb som försvarsattaché vid den danska ambassaden i Paris, där han nu är länken mellan det danska och det franska försvaret.

LÄS OCKSÅ: Mary om chocken efter prins Joachims stroke

Foto: TT.