Nu finns det en ny version av appen - uppdatera din app genom att klicka här

Nu finns det en ny version av appen på Google Play Store - uppdatera din app där!

Drottning Margrethe stoppar kungliga julfirandet – akut

Drottning Margrethe jul 2020 julen

Vad har hänt i danska kungafamiljen? Det är frågan efter dagens kommuniké från hovet: Drottning Margrethes julplaner ändras helt.
Allt om Danmarks kungahus!
Slå på ljud

Få kungahus är så majestätiska som det danska och få drottningar är lika principfasta som drottning Margrethe, 80. Dagens offentliga helomvändning i frågan om det danska jul- och nyårsfirandet måste därför ha tagit emot.

Drottning Margrethe Danska kungafamiljens julfirande 2020

Margrethe den majestätiska.

Men nu fanns det uppenbarligen ingen annan lösning än att gå ut och berätta att man tvingats ändra planerna: Julen på Schackenborgs slott är nu officiellt nerlagd och hela det kungliga firandet flyttas 19 mil. Samtidigt som den sista lilla resten av det redan krympta nyårsfirandet nu ställs in.

– Med anledning av den senaste utveckling av Covid-19 i Danmark kommer den danska kungliga familjens jul- och nyårsplaner att anpassas, skriver danska hovet i den presskommuniké som gick ut nu under eftermiddagen.

Bakom detta noga överlagda beslut står det svåra pandemiläget, och i förlängningen den risk det skulle innebära för framför allt 80-plussaren drottning Margrethe att insjukna. Och kanske gäller den risken även hennes yngste son, den nyligen rehabiliterade stroke-patienten prins Joachim, 51.

Prins Joachim Prinsessan Marie Jul 2020 Marselisborg Schackenborg

Prins Joachim och prinsessan Marie.

Så ska danska kungafamiljen fira jul och nyår

– Hennes Majestät Drottningen firar julafton på Marseliborgs slott i Aarhus tillsammans med Deras Kungliga Högheter prins Joachim och prinsessan Marie och deras två barn, prins Henrik och prinsessan Athena, samt prins Nikolai och prins Felix, meddelar danska hovet i kommunikén.

Drottning Margrethe Marselisborgs slott Jul 2020 Kungliga jufirandet

Julen på slottet Schackenborg är nu officiellt nerlagd och allt flyttas tillbaka hit till Marselisborg.

För kronprins Frederik och kronprinsessan Mary väntar dock inga nya planer:

– Kronprinsfamiljen kommer fira julafton på Frederik VIII’s Palæ på Amalienborg precis som det tidigare har varit planerat.

Det danska hovet går nu också ut och ställer in den planerade så kallade Nytårskuren som skulle ha ägt rum den 4 januari på Christiansborgs slott i Köpenhamn, med den danska statsministern och andra representanter för det officiella Danmark bland gästerna. Hela drottningens ståtliga nyårsfirande krymps därmed ihop till att enbart handla om skriftliga nyårshälsningar från de tilltänkta gästerna.

LÄS OCKSÅ: Drottning Margrethe stoppar årets galafest

Danska kungafamiljens nyårsfirande inställt

Det danska kungliga nyårsfirandet frös slutgiltigt inne i dag.

Men det finns en sak som ingenting – inte ens pandemin – kan ändra på och det är drottning Margrethes traditionsenliga nyårstal: Hennes karakteristiska röst kan höras i dansk tv på nyårsafton klockan 18.00, precis som vanligt.

LÄS OCKSÅ: Margrethes oväntade besked efter prins Joachims sjukdom

LÄS OCKSÅ: Nya bilden avslöjar: Den privata sidan av Margrethe

Foto: TT.