Drottning Margrethe avslöjar – hemligheten om relationen med prins Henrik

Drottning Margrethe avslöjar – hemligheten om relationen med prins Henrik

Drottning Margrethe berättar om något som varit hennes och prins Henriks hemlighet fram tills nu.

7 saker du inte visste om drottning Margrethe
Slå på ljud

Det har snart gått tre år sedan prins Henrik av Danmark dog, 83 år gammal. Något som inte bara hans familj sörjde, utan även resten av Danmark.

Drottning Margrethe och prins Henrik hade varit gifta i hela 51 år och fick barnen kronprins Frederik, 53, och prins Joachim, 52, tillsammans.

– Det blev på ett annat vis när man plötsligt var ensam. Han hade ju varit sjuk de sista två åren. Vi hade inte varit tillsammans lika mycket som tidigare. Jag började vänja mig vid att göra saker ensam, har drottningen sagt i en intervju med Kvällsposten.

Så träffades drottning Margrethe och prins Henrik

Margrethe var 25 år gammal och fortfarande kronprinsessa när hon träffade den franska greven Henri de Laborde de Monpezat på en middag i London 1965.

Henrik arbetade då som diplomat i London, och föll pladask för Margrethe.

– Hon var rapp i mun. Hon var kulturellt intresserad. Hon var seriös och hon visade stor klokskap, kombinerat med ärlighet. Jag kände mig omedelbart dragen till henne, har han berättat i en biografi.

Även Margrethe fattade snabbt tycke för Henrik. Efter en promenad, midsommarafton 1966, friade han – och den blivande drottningen svarade ja.

Drottning Margrethe och Prins Henrik på Amalienborgs balkon efter deras bröllop 1967

Margrethe och Henrik gifte sig 1967.

Foto: TT

Margrethe avslöjar hemligheten om relationen med Henrik

Men i början av romansen behövde Henrik och Margrethe hålla relationen hemlig. Nu avslöjar drottningen, i dokumentären "A life as a queen", hur de ändå höll kontakten.

– På den tiden bodde jag i Danmark, och han jobbade på den franska ambassaden i London, så vi brevväxlade. Vi ringde inte, eftersom brev var ett mer diskret sätt att hålla kontakten.

– Det var en fantastisk period, eftersom man får något i handen av den andra personen, samtidigt är man rädd att svämma över. Som tur är är man inte riktigt klok när man är kär, annars hade det aldrig gått, berättar Margrethe med ett stort leende.

LÄS MER: Drottning Margrethes erkännande med sönerna: ”Inte varit den bästa mamman”

LÄS MER: Margrethes hemlighet! Ryktet om mängden cigaretter chockar – därför vägrar hon sluta

LÄS MER: Drottning Margrethes skräck – tvingas säga ifrån på gatan