Drottning Margrethe panikstoppar kungliga festen

09 dec, 2021, 16:34 

Det är dystra nyheter som kommer från Danmarks kungafamilj.

Annons
TV: Drottning Margrethe rörd till tårar – öppnar upp om svåra sorgen
TV: Drottning Margrethe rörd till tårar – öppnar upp om svåra sorgen

Sorry, alla ni som suktar efter kungliga juveler – och som såg fram emot att få se drottning Margrethe svepa in i sin silverrävsboa och kronprinsessan Mary gnistra i de berömda svensk-danska paradrubinerna.

Nu står det klart att det inte blir något av med detta – i år heller: Samtliga drottning Margrethes nyårsfestligheter ställs in. Det meddelar det danska hovet i en presskommuniké som precis har gjorts offentlig.

Marys rubiner får stanna i juvelskrinet.

– I förlängningen av regeringens och folkhälsomyndigheten senaste bedömning av coronasituationen har H.M. Drottningen bestämt sig för att ställa in nyårsmottagningen för regeringen, Folketingets talman, representanter för det officiella Danmark samt hovet.

Annons

Festligheterna skulle ha ägt rum på Nyårsdagen den 1 januari, men av detta blir det nu inget.

Inte heller de sedvanliga nyårsmottagningarna för det offentliga Danmark – i form av Försvarsmakten, Det Kungliga Livgardet, Högsta Domstolen, den danska diplomatkåren med flera – som skulle ha ägt rum den 4 och 5 januari, blir av.

Oro i Danmark – för Margrethes 50 år på tronen

Och det är fler mörka moln som tornar upp sig vid horisonten. För hur ska det nu gå med drottning Margrethes stora jubileum?

Den 15 januari har hon suttit 50 år på Danmarks tron, och firandet ska inledas redan den 10 januari, för att sedan rulla på ända till den stora finalen sex dagar senare: Den storslagna galamiddagen på Christiansborg Slot i Köpenhamn, med svenska kungafamiljen bland gästerna.

Tre veckor senare fyller kronprinsessan Mary dessutom 50 år, och då är tanken att även hon ska firas med en galamiddag, på Rosenborgs slott i Köpenhamn.

Kronprinsessan Mary som fyller 50 år den 5 februari.

Men drottning Margrethes nyårstal – det blir av i alla fall.

Hovet meddelar att det helt enligt traditionen kommer att direktsändas på nyårsafton klockan 18.00.

Annons

Foto: Per Morten Abrahamsen/Det Danska Kongehus, TT.

Annons