Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kronprinsessan Mary fyller 50 – firas som en drottning!

04 dec, 2021, 16:00 
Kronprinsessan Mary
Danmarks kronprinsessa fyller 50 – och nu är Margrethes planer avslöjade: Mary firas som den framtida drottning hon är.
Annons
Så träffades Mary och Frederik!Brand logo
Så träffades Mary och Frederik!

Drottning Margrethe var alltid extremt petig med kronprins Frederiks flickvänner, det var inte någon som kvalade in och redan från start var det strama beskedet att hon aldrig skulle godkänna en danska.

Men så hamnade Frederik bredvid 28-åriga Mary Donaldson på baren Slip Inn i Sydney, samma dag som sommar-OS invigdes år 2000. Hon var marknadschef på en mäklarfirma, hade skotska rötter och var uppvuxen i Australien. Och pling! Där trillade poletten ner även för drottning Margrethe.

Kronprins Frederik Mary Donaldson Förlovningen 2003
Mary och Frederik, nyförlovade 2003.

I dag, 21 år senare, står det klart att Margrethe inte kunde ha fått en mer perfekt svärdotter. Dels på grund av Marys egna kvaliteter förstås, men också för att hon har varit så öppen för Margrethes kungliga skolning: Steg för steg har Mary formats till en framtida drottning. Det danska kungahuset är ju fortfarande snäppet mer majestätiskt än det svenska och det norska, och den galoppen har Mary verkligen fattat.

Annons

Så av den 28-åring som kronprins Frederik förälskade sig i har det blivit en varm och rutinerad och precis lagom distanserad kronprinsessa. Hon talar perfekt danska och tillsammans med kronprins Frederik har hon utökat den danska kungafamiljen med fyra arvingar, prins Christian, 16, prinsessan Isabella, 14, och tvillingarna Vincent och Josephine, 10.

Och nu fyller deras mamma alltså snart 50!

Kronprins Frederik och Kronprinsessan Mary med sina barn samt med drottning Margrethe
Kronprinsessan Mary med svärmor drottningen och sin stora familj.

Födelsedagsplanerna har precis avslöjats och Marys födelsedag den 5 februari kommer att firas mycket kungligt, i mer än en vecka. Ett tydligt bevis på drottning Margrethes uppskattning.

Det blir två nya utställningar, som ska skildra Mary både privat och som kronprinsessa. Dessutom hyllas hon med ett nymålat paradporträtt och så har hovet även sjösatt en officiell ”Mary 50”-logga, skapad av en dansk designbyrå.

Annons

Kronprinsessan Mary 50 år: Så ska hon firas

Rosen på tårtan blir dock den stora galataffeln på Rosenborgs slott i Köpenhamn, en födelsedagsmiddag som lär bli magnifik.

Kronprins Frederik Kronprinsessan Mary Gala Tiara
Kronprins Frederik med kvinnan i sitt liv.

Lite oflyt är det dock att Mary fyller redan i början av februari. Men kanske har coronaläget lugnat ner sig till dess, så att alla utländska kungligheter, med vår svenska kungafamilj i spetsen, kan sätta sig på planet till Köpenhamn för att fira henne.

Foto: Franne Vogt/Det Danske Kongehus, TT.

Annons