Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Drottning Margrethe säljer Henriks samlarobjekt – köp dem här!

23 maj, 2019, 16:00 
Agneta Nisbeth
Det är auktionshuset Bruun Rasmussen Konstauktioner som har fått uppdraget att sälja av prins Henriks samlarföremål, drygt ett år efter hans död.
Annons

Prins Henrik var under sitt liv en mycket passionerad samlare, speciellt intresserad var han av trämasker och skulpturer från Afrika men också jade-föremål från Asien. Som barn bodde prinsen med sin familj i nuvarande Vietnam, där han lärde sig förstå och älska asiatisk konst av olika slag, speciellt föremål i jade.

Nu finns prins Henriks samling till salu

Nu finns en stor del av prinsens samling ute till försäljning på auktionssajten Bruun Rasmussen. Auktionshuset berättar att vinsten av försäljningen kommer att gå till kronprinsparets fond samt en fond vid namn Nikolai och Felix-fonden.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
drottning Margrethe o prins Henrik

I samband med försäljningen förklarar hovet hur det kommer sig och varför drottningen nu beslutat sig för att sälja makens samlarföremål. Objekt han samlat på sig under i princip hela sitt liv.

Annons

– Efter bouppteckningen har man beslutat att sälja prinsens jade-samling samt samlingen av afrikanska masker och skulpturer genom ett uppdrag av Bruun Rasmussen Kunstauktioner. Försäljningen sker efter prinsens egen önskan via sitt testamente.

Familjen behåller en del av objekten

Men naturligtvis säljer de inte ut precis allt som Henrik har samlat ihop genom åren, några saker kommer att fortsätta vara i familjens ägo.

– Arvingarna har valt ut föremål från samlingarna som familjen önskar att behålla. Likaså några föremål som de sparat för att kunna skapa en bestående, representativ samling som ska finnas på slottet Château de Cayx i Frankrike, skriver hovet i ett pressmeddelande.

Drottning Margrethe har rensat ut

Prinsens samlingar har redan tidigare varit utställda ett antal gånger, bland annat på Koldinghus museum, som visat upp delar av samlingen med hans orientaliska föremål. Den afrikanska delen av samlingen har även den visats upp, bland annat på GI Holtegaard, där både prinsen och drottningen samt kronprins Frederik och kronprinsessan Mary fanns på plats under invigningen.

mary frederik margrethe henrik

Foto: TT

Annons