Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Drottning Margrethes hjärtskärande avslöjande – om relationen till sönerna

11 jan, 2024, 23:00 
https://image.svenskdam.se/image-9691201?imageId=9691201&width=1320&height=1320&cropw=100&croph=100&x=0&y=0
Vendela Lönnqvist
Så hjärtskärande!
Så hjärtskärande!

Det är inte lätt att offra sitt privatliv för sitt land.

Annons

Att som ung ta över tronen och bli drottning över Danmark var inte bara en dans på rosor för Margrethe, 83, som i sitt nyårstal meddelade att hon abdikerar.

Hennes son, 55-årige kronprins Frederik, kommer därför ta över rollen och bli kung.

Historiska tronskiftet – nu blir Frederik kung • Se upp i backen: Victorias härliga tur i spåren • Kungens inbjudan till franska presidentparet – 3 kungliga snackisar från vecka 2!Brand logo
Historiska tronskiftet – nu blir Frederik kung • Se upp i backen: Victorias härliga tur i spåren • Kungens inbjudan till franska presidentparet – 3 kungliga snackisar från vecka 2!

"Inte varit världens bästa mamma"

Drottning Margrethe har varit en mycket uppskattad regent i landet, men desto hårdare har det tagit på hennes privatliv.

– Jag har verkligen inte varit världens bästa mamma, sade hon 2021 i den danska tv-dokumentären "A life as a queen".

Hennes söner Frederik och Joachim var bara tre respektive två år gamla när deras mamma blev drottning, vilket ledde till att de kungliga uppdragen gick före närheten till barnen.

Bodde i separata delar av slottet

Bröderna bodde inte ens nära sin mamma – drottningen och deras far, prins Henrik, bodde i en del av Amalienborgs slott medan pojkarna fick bo i en separat flygel tillsammans med barnskötaren Else.

Annons

– Jag blev drottning när de var ganska unga. Jag har inte haft så mycket tid för mina egna barn, eller tagit så mycket tid med mina barn som de kanske hade velat.

Åt middag på skilda håll

Varken frukost eller middag åt kungafamiljen tillsammans. De vuxna ville inte riskera att bröderna började bråka, och åt därför middag separat från barnen, skriver Se och Hör.

Till Parade Magazine har Frederik berättat om den ovanliga uppväxten:

– Jag hade inte så mycket med mina föräldrar att göra förrän jag fyllde 21 år. När jag var liten presenterades jag för dem, nytvättad och med borstade tänder. Sedan lades jag i säng.

Istället var det nannyn Else som blev sönernas närmaste vårdgivare. Men enligt drottning Margrethe handlade det inte om en avsaknad av kärlek, utan snarare att de kungliga uppgifterna tog så mycket tid.

Annons

Revansch – efter tronskiftet

Nu kan saker och ting komma att ändras efter det att Margrethe kliver ner från tronen.

Hennes pension innebär mer fritid – och därför kanske mer tid till de åtta barnbarnen, eftersom hon inte spenderat så mycket tid med dem heller.

– Jag är verkligen inte världens bästa farmor. Jag vet inte varför, men det är jag inte, sa hon till Kvällsposten 2019.

Annons