Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagenSollidens slott

Drottning Margrethes känslosamma gest till framlidne maken – 5 år efter hans död

02 sep, 2023, 10:00 

Click to add subtitle

Annons

Den 13 februari 2018 klockan 23.18 förändrades Danmarks drottning Margrethes liv för alltid. Hennes älskade make, prins Henrik, somnade in omgiven av sin familj 83 år gammal.

Det är tydligt att saknaden efter honom är stor. På de nya bilderna på Margrethe syns hon hylla sin älskade make, med en vacker detalj.

Margrethes osannolika lyx – hit går miljonernaBrand logo
Margrethes osannolika lyx – hit går miljonerna

Prins Henriks svåra tid – kämpade med språket

Margrethe och Henrik var gifta i 51 år, och delade ett helt liv ihop. Tillsammans fick de två barn, kronprins Frederik och prins Joachim. Prins Henrik tog sig hela vägen in i danskarnas hjärtan, men vägen dit var inte lätt.

Annons

Den fransktalande greven kämpade med att lära sig det danska språket, och i sin biografi konstaterade han att det var tufft:

– Jag har misslyckats med att lära mig det danska språket ordentligt och det har nog påverkat hur folk har sett på mig som person. Många har trott att jag inte vill vara dansk. Det är ett misslyckande från min sida.

Men bröllopstalet hölls trots allt på danska, och Margrethe kunde inte vara lyckligare. Hon stöttade sin make genom vått och torrt.

Prins Henrik pussar drottning Margrethe
Kärleken går inte att ta miste på.
Annons

Margrethe om sorgen efter sin framlidne make

Så blev Henrik äldre, och med det kom sjukdomarna som präglade hans sista tid. Han syntes mindre och mindre i offentligheten, och 2017 lät det danska hovet meddela att drottningens make drabbats av demens.

Ett år senare avled han, och sorgen var stor.

– Det blev på ett annat vis när man plötsligt var ensam. Han hade ju varit sjuk de sista två åren. Vi hade inte varit tillsammans lika mycket som tidigare. Jag började vänja mig vid att göra saker ensam, har Margrethe sagt i en intervju med Kvällsposten.

Annons

Och det är tydligt att hon bär med sig maken varje dag. På nya bilder på Margrethe bär hon en vacker ljusrosa klädsel, med en guldfärgad brosch. Danska Billed Bladet noterar att det är samma brosch hon bar under den officiella förlovningen med Henrik 1966. Tidningen noterar att hon även då bar ljusrosa – så rörande.

Drottning Margrethe
Prins Henrik, alltid nära.

Foto: TT

Annons