Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Drottning Margrethes plötsliga ändring – efter beskedet om abdikationen

09 jan, 2024, 17:00 
Drottning Margrethe och kronprins Frederik

Drottning Margrethe har tänkt om – och lagt till en ändring!

Annons

Den här gången bjöd nyårstalet i Danmark på ett chockbesked. Drottning Margrethe, Europas längsta nu levande regent, ska kliva av tronen i januari.

– Jag har beslutat att nu är tiden kommen. Den 14 januari 2024 – 52 år efter att jag efterträdde min älskade far – kommer jag att träda tillbaka som Danmarks drottning, sa Margrethe i talet.

– Jag överlåter tronen till min son, kronprins Frederik. Mitt tack går till alla de många, många människor som vid speciella evenemang, såväl som i vardagen, har omgett mig och min familj med kärleksfulla ord och tankar. Det har förvandlat dessa år till en serie pärlor.

Margrethes nya liv – efter att hon abdikeratBrand logo
Margrethes nya liv – efter att hon abdikerat

Drottning Margrethe ändrar allt – inför kröningen

Officiellt skulle Margrethe ha sitt sista uppdrag som drottning på måndag. Men nu har planerna plötsligt ändrats, rapporterar Billedbladet.

Annons

Plötsligt har det smugit sig in en ny kalenderpunkt för 83-åringens del.

Drottning Margrethe och kronprins Frederik

På onsdag klockan 11.00 ska drottningen ha en extrainsatt audiens med Ukrainas ambassadör i Danmark, H.E. Andrii Yanevskyi.

Så blir kröningen i Danmark

Sedan får Margrethe vila – fram till söndagen! Då sker överlämningen av platsen på tronen.

Det blir en sparsmakad ceremoni jämfört med till exempel kung Charles kröning i Storbritannien – men storslagen på sitt eget vis!

– Utropandet av Frederik som ny kung kommer ha två delar. Det börjar med att statsminister Mette Fredriksen träffar drottningen, hon abdikerar och från den stunden är Frederik kung, säger Lars Hovbakke Sørensen, kungaexpert, till Dagens nyheter.

– Sedan kommer statsministern och den nya kungen gå ut på balkongen på Christiansborgs slott och utropa Frederik som ny kung.

Annons