Drottning Silvia avslöjade hemligheten om familjemiddagen

Drottning Silvia avslöjade hemligheten om familjemiddagen

Drottning Silvias avslöjande om sig själv som mamma väckte reaktioner.
Silvia och Sofias relation: Så är den egentligen
Slå på ljud

Drottning Silvia är en varm, omhändertagande mamma. Men hon och kungen har också haft kontroversiella inslag i sin barnuppfostran.

I en intervju med Svenska Dagbladet avslöjade Silvia något om kungabarnens uppväxt som väckte starka reaktioner.

Drottning Silvia avslöjade hemlighet – fick starka reaktioner

Drottning Silvia

Drottning Silvia berättade familjehemligheten.

Temat för intervjun var droger och alkohol. Silvia berättade då att hon låtit kungabarnen dricka vin en gång när de var tonåringar och bjöd in kompisar till en middag.

– Och då kom vi överens om att vid just det tillfället fick det bli ett glas. Och sen var det Coca-Cola, sa Silvia till SvD.

Men Silvias agerande föll inte i god jord hos alla. Anna Carlstedt, som då var förbundsordförande i nykterhetsförbundet IOGT-NTO, skrev en debattartikel som svar till Silvia.

"Det kan tyckas harmlöst att bjuda tonåringar på ett glas vin. Och det är det väl också, just i ögonblicket när man bjuder. Det riskabla ligger i gesten, den som säger att det är okej att tonåringar dricker alkohol", skrev Anna.

"Forskningsrapport efter forskningsrapport visar samma sak: De barn vars föräldrar bjuder dem på alkohol hemma dricker oftare och mer än andra när föräldrarna inte är med."

"Trots det känner sig många föräldrar osäkra på hur de ska göra. Det är inte konstigt att vi känner så, men vi ska inte låta barnen lida för att vi tycker att det är ett jobbigt beslut. Vi får inte lägga över ansvaret på dem."

"Drottningen var uppriktig"

Hovets dåvarande informationschef Bertil Ternert fick svara på kritiken i Expressen.

– Jag uppfattar det som att drottningen var uppriktig i intervjun och säger att det här är frågor som man måste resonera och diskutera hur vi vuxna ska förhålla oss till det här. Hon ville lyfta det här som ett exempel, sa Bertil.

LÄS MER: Hemliga sällskapen runt kungen – ritualer, kvinnoförbud och maktspel

LÄS MER: Silvia har valt sida – så är relationen till svärsönerna egentligen

LÄS MER: Silvia och familjesjukdomen – planen med kungen: "Viktigt"