Drottning Silvia blir duad av reporter

Drottning Silvia blir duad av reporter

Drottning Silvia blev plötsligt duad under en intervju. Hennes reaktion sa allt.
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 46?
Slå på ljud

Drottning Silvia är en kvinna som är van vid att bli intervjuad. Etiketten som brukar råda kring intervjuerna är att drottningen ska tilltalas som just detta: drottningen.

Vissa reportrar avviker från det formella och duar kungligheterna – något som alltid väcker reaktioner bland vårt lands mer traditionella.

Men Silvia ställer inte till med något rabalder om hon blir duad. Det demonstrerade hon i sin senaste intervju, som gjordes av Vårdförbundets tidning Vårdfokus.

LÄS OCKSÅ: Märtha Louise och Durek med stor nyhet – Norge i chock

Drottning Silvia blev duad av reporter

Drottning Silvia.

Drottning Silvia tog det som ett proffs.

Reportern Jenny Kallin beskriver själv hur det gick till.

"Hon är ett kungligt superproffs. Efter ett tag känns intervjun mer som ett samtal med en gammal vän. Att drottningen dessutom är ett av Sveriges mest kända ansikten gör det lätt för en ovan att glömma bort titulerandet. Kungahuset vill vara modernt, men det är titel som gäller — inte du och inte ni — och vid fotograferingen får vi lära oss att kungligheter i Europa står upp på bild. Men när Vårdfokus reporter råkar säga 'du' rör inte drottningen en min. Fullt fokuserad på att berätta, nu om sin hjärtefråga demens", skriver Jenny.

Silvia kunde ha reagerat helt annorlunda. Det finns ett prejudikat i ett annat nordiskt kungahus som har blivit något av en klassiker.

Det var i Svensk Dams tv-program Hovreportrarnas hemligheter som vår reporter Margareta Gotthardsson berättade om tillfället då danska drottning Margrethe tappade humöret. Det var en annan reporter som var föremål för ilskan – en reporter som hade råkat duat drottningen.

– Han blev verkligen utskälld. Han duade drottningen, vilket man förstår, han var superstressad och superpressad och försökte komma ihåg sina två frågor. Hon sa direkt: ”Vad är det du säger? Har du och jag gått samma klass? Annars förstår jag inte varför du duar mig”, sa Margareta i programmet.

"Blir så upprörd och frustrerad"

Skribenten och debattören Henrik Scheutz är en av Sveriges mest flitiga förespråkare för att man INTE ska dua kungligheter. Henrik blir rentav ilsken när han får höra någon säga du till en kung, drottning, prins eller prinsessa.

– Jag blir så upprörd och frustrerad. Det borde vara en självklarhet att man säger till om någon duar en kunglighet. Man undrar ju hur vår kungafamilj reagerar när de utsätts för samma sak. De håller god min, men de borde bli upprörda och indignerade. Utanför Norden hade varit otänkbart att det här skulle inträffa, har Henrik sagt till Svensk Damtidning.

LÄS OCKSÅ: Därför får vi inte se Charlene av Monaco

{"totalCount":0,"result":[]}