Drottning Silvia bröt ihop under besök – grät öppet: "Blev ledsen"

Drottning Silvia

Drottning Silvia kunde inte hålla tillbaka tårarna under besöket i Västerås.

Kungen och drottning Silvia var på resande fot i går. Som en del av vår monarks länsturné under 2023 åkte kungaparet till Västmanlands län, där glada västeråsare hälsade dem välkomna på centralstationen.

– Det är med stor glädje vi välkomnar kungaparet till Västmanlands län och Västerås. Jag hoppas att många har möjlighet att delta i firandet längs gatorna och i konserthuset tillsammans med oss och andra representanter för länet, säger Johan Sterte, landshövding i Västmanland.

Kungens stora chock – här dyker de upp
0:25

Efter reklamen: Kungens stora chock – här dyker de upp

(0:25)

Slå på ljud

Drottning Silvia i tårar – besöket i Västerås blev för mycket

Höjdpunkten på besöket var nog uppträdandena på Västerås konserthus. Där bjöds kungen och Silvia på en blandad kompott av underhållning från Västmanlands Teater, Västerås Sinfonietta, Hemvärnets musikkår Västmanland och, sist men inte minst, DraóThea.

DraóThea är en danstrupp bestående av funktionsnedsatta, och de hade förberett ett specialprogram bara för kungen och Silvia.

– Det känns otroligt häftigt, just att kungen och drottningen kommer till Västerås. Jag är stolt och glad, för jag har alltid älskat kungar och drottningar, säger dansaren Erik Boivie till SVT.

Och kärleken var helt klart besvarad. Flera av dansarna märkte att deras framträdande gick rätt in i hjärtat på kungen och drottningen. När de tittade ner på kungaparet i publiken såg de något häpnadsväckande. Både kungen och Silvia hade blivit så passa rörda av dansen att de började gråta!

Märkliga stunden framför journalisterna – till slut tvingas kungen säga till Silvia

– Jag är riktigt nöjd faktiskt. Det flöt på och vi fick till och med kungen och drottningen att gråta. De blev berörda, säger Pelle Nyberg.

– De blev ledsna och grät lite, säger Malin Rudervall.

Kungen kallade DraóThea för "fantastiska" och Silvia stämde in i berömmet.

– Det är så härligt att se att musiken verkligen kan inkludera alla, säger hon.

Avslöjar: Här ska prinsessan Madeleine bo – sagolika lyxhuset på 394 kvadrat

Det är förståeligt om både kungen och Silvia är lite extra känsliga just nu.

Det här var nämligen kungens första offentliga framträdande sedan han genomgick en operation med titthålsteknik i hjärteområdet. Kungen var sjukskriven i drygt två veckor innan han återgick till sitt arbete förra fredagen.