Drottning Silvia – hemliga brevet avslöjar sanningen

Drottning Silvia skickade ett brev. Nu har mottagaren avslöjat det oväntade innehållet.

Drottning Silvia är en offentlig person i allra högsta grad. Hennes yrkesutövning sker inför öppen ridå, för det svenska folkets räkning.

Men allt som Silvia gör är inte nödvändigtvis ämnat att bli offentligt. Om inte någon inblandad delar med sig av det, förstås.

LÄS MER: Hemma hos: Kika in i Alexandra Charles sommarstuga

Drottning Silvia skickade brev

Lovette Jallow är en av Sveriges mest omtalade aktivister och författare. Hon grundade organisationen Action för Humanity, som ska bidra med ekonomisk och juridisk hjälp till människor som drabbats av rasism eller förtryck.

Nyligen släppte hon boken Främling i vita rum, ett slags memoarer om att växa upp som svart kvinna i Sverige. Hon skickade ett ex till drottningen – och fick svar.

Visa det här inlägget på Instagram

Ett inlägg delat av ᒪOᐯETTE ᒍᗩᒪᒪOᗯ (@action4humanity_se)

På Lovettes Instagram kan man se att hon fick ett brev skickat till sig.

”På uppdrag av H.M. Drottningen tackar jag för vänligheten att sända Henne Er bok ’Främling i vita rum’. Omtanken var mycket uppskattad och drottningen ser fram emot att få ta del av boken", står det i brevet, som är undertecknat av hovdamen Louise Törneman.

Lovette tackade tillbaka.

"Det var fantastiskt att få ett ödmjukt formulerat tack från drottningen, som uttryckte sin uppskattning", skriver hon i inlägget.

Lovettes följare är både lyriska och chockade över att hon faktiskt fick svar från drottningen. Deras respons visar tydligt hur mycket det betyder att Silvia tog sig tid.

"Jag känner mig alltid som en främling"

Lovette har tidigare varit med i TV4-programmet Nyhetsmorgon för att berätta om tanken bakom boken.

– I alla rum jag sitter i, inklusive detta, så är jag alltid en svart person, jag är kvinna, jag är muslim och jag är autistisk. Så jag är alltid dessa korsningarna av identiteter som gör att jag alltid känner mig som en främling beroende på vilket rum jag än är i, sa Lovette då.

– Det vi pratar om när vi pratar om vit feminism är ideologin inom feminismen där vissa kvinnor enbart kämpar för övre medelklass vita kvinnors rättigheter. Det är för att främja deras rättigheter på samma nivå som vita män. De exkluderar alla när det kommer till transkvinnor, svarta kvinnor, bruna kvinnor. För man en feminism som enbart gynnar vita kvinnor så är du en vit feminist, och många gör det helt omedvetet.

LÄS MER: Herman Lindqvist avslöjar sanningen om exfrun – efter splittringen