Drottning Silvia – hennes sista vilja för brodern

01 nov, 2020, 06:00 
Drottning Silvia hade en sista vilja för sin bror Walther Sommerlath. Där vägrade hon ge vika.
Annons
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 44?
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 44?

Walther Sommerlath lämnade oss förra fredagen. Hovet skrev i sitt pressmeddelande att 86-åringen somnade in stilla och lugnt på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge. Ett enda citat fanns med i pressmeddelandet. Det var från Walthers älskade syster, drottning Silvia.

– Jag och min familj känner stor sorg och saknad efter min bror Walther.

Men den där enda meningen förtäljer inte hela sanningen om Silvias kärlek för brodern. Silvia har alltid varit en handlingens kvinna, en som visar kärlek med handling snarare än med ord. Hennes sista gest för Walther blev inget undantag.

Recept.se Nyhetsbrev

Drottning Silvia med sista fin gest för Walther Sommerlath

Hovet skriver i sitt pressmeddelande att Walther hade varit sjuk en tid. För att göra hans sista tid så behaglig som möjligt öppnade Silvia slottets dörrar för honom.

Han fick bo i Drottningholms slott, närmare bestämt i kronprinsessan Victorias gamla hem Nedre Sjöflygeln, ett mindre 1800-talshus som ligger ungefär 50 meter från själva slottet.

Annons

– Jag kan bekräfta att drottningens bror bor på Drottningholm sedan en tid tillbaka, har hovets informationschef Margareta Thorgren berättat för Svensk Damtidning.

– Men i övrigt är detta privata familjeangelägenheter och ingenting som hovet kan uttala sig om.

Silvia såg till att Walther fick ta farväl av livet på ett värdigt och bekvämt sätt. Han fick bo i den delen av Drottningholm som kallas för Sjöpaviljongen.

Där fick han ta farväl

Drottning Silvia och Walther Sommerlath stod varandra nära.

Walthers sista tid tillbringades i höjden av bekvämlighet. Nedre sjöflygeln, eller Sjöpaviljongen som den också kallas, utgörs av en mindre våning på 90 kvadratmeter och en större lägenhet. Det var där kronprinsessan Victoria och prins Daniel bodde när de var nygifta, och prins Carl Philip och prinsessan Sofia använde huset som tillfällig bostad när Villa Solbacken renoverades.

Annons

Men det viktigaste av allt var Walther fick dela bostad med sin älskade son Patrick Sommerlath, som bor i Sjöpaviljongen sedan en tid tillbaka. Där bor också Patricks 12-åriga tvillingflickor Anais och Chloé.

Annons