Drottning Silvia i chock efter tragiska beskedet – beskriver med egna ord

Patrik Österberg/TT

Drottning Silvias starka känslor efter beskedet – stöttar familjen.

Slå på ljud

De tragiska händelserna har avlöst varandra den sista tiden, bara den här veckan var det en dödsolycka som krävde nio liv när ett flygplan störtade kort efter start i Örebro. Kungen och drottningen var självklart förtvivlade, och gav sina kondoleanser i ett telegram så som sig brukligt.

Men vänder vi blickarna utåt och kollar utanför Sveriges gränser tar eländet inte slut. I Haiti blev presidenten Jovenel Moïse och hans fru Martine attackerades, något som skakar kungen och Silvia.

I ett telegram adresserat till den temporära premiärministern Claude Joseph framförde under lördagsmorgonen beskriver kungen de bådas bestörtning.

”Drottningen och jag var chockade och sorgsna över att få höra nyheten om mordet på president Jovenel Moïse och attacken på landets första dam Martine Moïse.

Vi uttrycker våra djupaste sympatier till dig och regeringen, president Moïses familj och Haitis befolkning. Våra tankar är och med första damen lady Moïse och vi önskar henne fullt och kvickt tillfrisknande” skriver kungen i sitt telgegram.

För andra gången på två dagar drabbas kungaparet alltså av sorg, men som alltid tänker de på andra i första hand.

Kungens stora sorg efter olyckan

I veckan störtade ett flygplan i Örebro där alla de nio passagerarna, en pilot och åtta fallskärmshoppare, avled. Redan dagen efter uttalade sig kungaparet om tragedin.

"Min familj och jag tänker i dag särskilt på alla dem som stod de förolyckade personerna nära. Vi beklagar deras svåra förlust" säger kungen i uttalandet.

Det var under torsdagskvällen som rapporter kom om en flygolycka i närheten av Örebro flygplats. Kort därefter stod det klart att samtliga nio personer som fanns ombord på planet hade avlidit. Det är ännu oklart vad som orsakade olyckan, enligt Sveriges Radio.

LÄS MER: Kungens okända ungdomskärlek – kunde ha blivit Sveriges drottning

LÄS MER: Hemliga spelet bakom kungaparets vaccinering

LÄS MER: Kungafamiljens värsta kris någonsin – spelet bakom avslöjas