Drottning Silvia känner stor ånger

Drottning Silvia känner stor ånger

Drottning Silvia lever med sorgen. Men en tanke plågar henne fortfarande.
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 46?
Slå på ljud

Drottning Silvia gjorde allt för sin mamma Alice. När Alices demensbesvär eskalerade öppnade Silvia upp slottets dörrar för sin älskade moder, som fick tillbringa sina sista dagar på Drottningholm.

Men även en sådan kärleksfull dotter önskar att hon gjort mer – eller skött vissa saker på ett annat sätt. Det avslöjar Silvia i en intervju med Vårdförbundets tidning Vårdfokus.

Drottning Silvia berättar sanningen

Drottning Silvia.

Drottning Silvia fanns där för sin mamma Alice Sommerlath.

Där berättar Silvia att hon önskar att hon hade vetat mer om dementas situation när mamman gick in i dimman.

– Kanske hade jag besparat min mamma vissa situationer om jag hade vetat mera. Jag skulle aldrig ha försökt visa henne hur man gör korsstygn. Det är ju nästan en förolämpning mot en person som gjort det hela sitt liv, som kan det, att det egna barnet plötsligt visar hur man gör det enklaste stygnet. Kanske hade jag kunnat hjälpa henne att inte känna sig som ett barn, som jag tror att många gör, säger Silvia.

Silvia har en klar tanke kring hur vi ska behandla våra äldre. Man får inte bli nedlåtande, inte klappa på huvudet.

– Det är just det, att min omgivning, inte bara mina familjemedlemmar, förstår den situation som jag befinner mig i. Att man med värme, respekt, kärlek och hänsyn är bredvid mig, inte framför mig, inte bakom mig, säger Silvia.

LÄS OCKSÅ: Kronprinsessan Victorias present väcker reaktioner: "Obehagligt"

"Kommer ihåg min mamma"

I en intervju med Svensk Damtidning har drottning Silvia berättat mer om mammans demens:

– Jag kommer ihåg min mamma, när hon gick in i badrummet blev hon ibland väldigt rädd. För hon såg en person som hon inte kände igen. Hon hade blivit så mycket äldre och tänkte, “Det här är en annan person”, sa Silvia då.

– I min mammas fall fungerade det fint socialt, hon kunde vara med och äta med oss. Hon kunde äta och gå. Men hon kunde inte organisera saker, hon kunde inte packa en väska till exempel. Jag kommer ihåg en gång när vi satt vid middagen, hon satt bredvid mig, och tittade på kungen på andra sidan. Och sa, “Du har inte hälsat på mig”. Hon hade glömt det. Så han gick upp och gjorde det igen. Jag tror han fick gå upp fem gånger.

LÄS OCKSÅ: Märtha Louise och Durek avslöjar stor nyhet – Norge i chock