Kronprinsessan Victoria fick present som väckte reaktioner

Kronprinsessan Victoria fick present som väckte reaktioner

Kronprinsessan Victoria fick en märklig gåva. En gåva som väckte väldigt starka reaktioner.
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 45?
Slå på ljud

Kronprinsessan Victoria har fått många gåvor som blivit omskrivna. När hon skulle gifta sig med prins Daniel överräckte drottning Silvia en myrtenkvist att fästa på brudklänningen. I samma veva skänkte Pierre Hagströmer, en vän till kungafamiljen, ett porträtt som föreställde en ung prinsessan Lilian – en gåva som fick Victoria att börja gråta.

Till detta kan läggas glasserviser från Orrefors, armband, vaser, hus – till och med spettekakor bakade på Öland!

Kronprinsessan Victoria fick märklig present

Kronprinsessan Victoria och Fredrik Reinfeldt.

Kronprinsessan Victoria fick en platt-tv från Fredrik Reinfeldt.

Men en av de allra mest omdiskuterade presenterna är också en av de minst spektakulära. En platt-tv, av märket Samsung. Gåvan kom från dåvarande statsministern Fredrik Reinfeldt och överlämnades på Victorias 30-årsdag.

– Oj oj, inte dåligt, sa kronprinsessan själv.

– Hon verkade nöjd. Vi har använt välunderrättade källor för att kunna tillgodose hennes önskemål, hälsade Fredrik till TT.

Märkligt nog så blev detta en väldigt kontroversiell present. Många tyckte att Fredrik borde ha satsat på något flådigare, något mindre mondänt.

– Det är obehagligt med folk i maktställning som har den typen av smak, sa den liberala debattören Johan Lundberg.

Fredrik Reinfeldt gav kronprinsessan Victoria en platt-tv

Men det fanns också andra som tyckte att platt-tv:n hade ett viktigt symbolvärde.

"När kronprinsessan Victoria fyllde 30 år fick hon i gåva av regeringen inte ett konstverk, eller en titel, eller ens ett mindre slott. Hon fick en platt-tv. Och även om apparaten var avsedd för tjänsterummet säger det något om våra nyligen valda företrädare. De är medelklass. Och de skäms inte för det", skrev Per Gudmundsson på Svenska Dagbladets ledarsida.

Sammantaget fick gåvan dock mer ris än ros. Fredrik kunde dock se humorn i det hela, vilket han visade i en intervju några år senare.

– Jag tycker inte man ska underskatta att en platt-tv kan vara välkommen. Och jag har ju fått väldigt mycket beröm för det, haha, sa Fredrik då.

LÄS OCKSÅ: Märtha Louise och Durek skakas av utbrott: "Han knuffade mig"

{"totalCount":0,"result":[]}