Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Drottning Silvias möte med okända svenska prinsessan

28 okt, 2022, 19:00 
Drottning Silvia och prinsessan Margareta

Vilken fascinerande prinsessa – och hon är svensk!

Annons
Kungafamiljens stora festkväll – men var är Silvia?Brand logo
Kungafamiljens stora festkväll – men var är Silvia?

Drottning Silvia är nyss hemkommen från veckans intensiva besök i Jordaniens huvudstad Amman. Hon stannade i tre dagar och hann bland mycket annat med ett skolbesök, en galamiddag – och en varm och hjärtlig återförening.

För i Jordanien finns en alldeles speciell prinsessa: Svenska Margareta från Södertälje!

Prinsessan Margareta Prinsessan Majda
Svenska prinsessan Margareta.

Prinsessan Margareta – eller Majda som hon kallas i Jordanien – är sedan många år gift med prins Raad, en av medlemmarna i det jordanska kungahuset, och de bor i utkanten av Amman.

Annons

Så blev Margareta från Södertälje prinsessa av Jordanien

Men från första början så hette hon Margareta Lind: Född i Arboga och uppväxt i Södertälje med pappa Sven och mamma Inga.

Efter hushållsskolan åkte hon till Cambridge för att plugga engelska – och det var där som allting tog en mycket oväntad vändning: 20-åriga Margareta träffade den stilige prins Raad på en fest.

Prinsessan Majda Raad
Södertäljetjejen som åkte till London – och blev kär i en prins!

Sommaren 1963 gifte de sig, först borgerligt hemma i familjen Linds villa på Torekällgatan i Södertälje, och därefter muslimskt i ett palats i Amman. Maggan från Södertälje blev Hennes Kungliga Höghet prinsessan Majda. Och i alla år har hon nu varit medlem av den jordanska kungafamiljen.

Annons
Margareta Lind bröllop med prins Raad 1963
Bröllopsfotot: 21-åriga Margareta nygift med prins Raad.

Så när drottning Silvia kom till Jordanien för en rad besök med organisationen Mentor – så fanns prinsessan Majda alltså bland gästerna vid den stora galamiddagen, tillsammans med flera andra prinsar och prinsessor ur det jordanska kungahuset.

Drottning Silvia och drottning Rania vid galamiddag för Mentor i Amman i Jordanien 2022
Drottning Silvia och drottning Rania var hedersgäster – och i vimlet fanns även svenska prinsessan Majda (eller Margareta).

59 år har gått sedan Maggan blev prinsessa och nu har hon nyss fyllt 80. Hon har fem barn – fyra söner och en dotter – bland annat sonen Zeid som har jobbat för FN och varit Jordaniens ambassadör i Washington. Och hon är djupt respekterad för sitt arbete med Al-Hussein Society:

Annons

Det rehabiliteringscentrum för barn och unga med funktionsnedsättningar som hon har byggt upp i Amman och som i dag är en viktig del av den jordanska rehabvården.

Prinsessan Margareta Maja Raad samt drottning Rania och drottning Silvia
Svenska Maggan – som hon fortfarande kallas av sina svenska vänner. Till höger drottning Rania och drottning Silvia vid veckans besök.
Prinsessan Majda (Margareta) och prins Raad hälsar på kungaparet på kungens 70-årsfest 2016
Stockholms slott 2016: Prinsessan Majda och prins Raad på kungens 70-årsfest.

För fyra år sedan var kronprinsessan Victoria och prins Daniel i Amman och träffade då bland annat prinsessan Margareta.

Och om bara dryga två veckor väntar det svenska statsbesöket i Jordanien – och då kan vi se fram emot att få se henne bland gästerna när drottning Rania och kung Abdullah bjuder till galamiddag.

Prinsessan Majda eller Margareta av Jordanien
Prinsessan Majda, här på en bild från det jordanska statsbesöket i Stockholm.

Foto: TT.

Annons