Drottning Silvia – orden till änkan efter plötsliga dödsfallet

Drottning Silvia

I lördags gick Kay ”Mr Victoriadagen” Wiestål bort och nu är hans hustru Camilla ensam kvar. Men trösten finns, i form av fina ord från kungafamiljen.

I lördags sattes punkten för en epok. Då gick Kay Wiestål, mannen bakom Victoriadagen, bort i corona, efter att i drygt två veckor ha vårdats på lasarettet i Kalmar.

Nu är hans hustru Camilla, 75, ensam kvar. De fick 51 år tillsammans och tomheten är ekande stor.

– Det har ju varit Kay och jag, i alla år. Det är så tyst och definitivt, det går inte att förstå att Kay är borta. Han var så snäll och omtyckt och han kunde prata med alla.

Camilla Wiestål med sin Kay.

Men det finns också tröst. Camilla berättar att hon har fått 70 sms och mer än 25 blombuketter. Kungafamiljen, med drottning Silvia och kronprinsessan Victoria i spetsen, har skickat en hälsning. Och för tre veckor sedan, när Kay fyllde 80, kom det en stor och vacker blombukett från Victoria och Daniel på Haga slott.

– Den blev han så glad för, säger Camilla.

Kay Wiestål Kunglig medalj Kungaparet Kungen Drottning Silvia

En stolt Kay fick medalj av kungen för sina insatser, och ett varmt tack av drottning Silvia.

Kay Wieståls sista tid i livet

Det var i slutet av oktober som Kay Wieståls feber och hosta blev värre. Camilla körde honom till akuten i Kalmar.

– Han som aldrig var sjuk! Han fick syrgas i 14 dagar, men det räckte inte. Jag som trodde att han snart skulle vara hemma igen! Och sen bara rasade allting.

– Kay dog kvart över elva i lördags kväll. Det gick så fort på slutet. Jag var där hos honom på dagen. men sedan så ringde de och sa ”Du ska nog komma in”. Och då förstod jag.

– Men vår dotter Lotta och hennes barn Nicole och Nathalie är på väg hit från USA. Jag är så glad för det! Lotta bor i San Diego, men nu kommer de till Kalmar i morgon kväll. Och de har haft corona som tur är.

LÄS OCKSÅ: Saknaden är enorm: ”För kungafamiljen var han guld värd”

– Någon sa att vi borde ha begravningen i Kalmar domkyrka, så att alla som ville kunde få ta farväl. Men nu går ju inte det, för coronan. Så vi får ha en liten och stilla begravning, bara för familjen.

– Men jag ska be mitt barnbarn Nicole att sjunga Frank Sinatras My Way. Det skulle Kay ha gillat!

Kay Wiestål och Victoriadagen

Kay Wiestål Kronprinsessan Victoria

Kay med kronprinsessan.

Kay Wiestål hade tusen bollar i luften, han var både affärsman, entreprenör och manager för en rad sportstjärnor. En gång i tiden var han också tränare för Kalmar FF och fotbollsproffs i USA. Men framför allt var han Mr Victoriadagen och 2018 gick Kay Wiestål i mål med den 40:e och sista: Slutet på en epok.

– Det var dags, nu får andra ta över. Nu får jag mer tid till familjen, sa han till Svensk Damtidning då.

Han hade många minnen att dela med sig av, men själv nämnde han första gången som 7-åriga Victoria delade ut Victoria-stipen­diet helt själv (till Gunde Svan 1984) som mycket speciellt.

– Och sedan är det ju alla med de här världsstjärnorna som har kommit hit till lilla Borgholm. Jag glömmer aldrig när Lionel Richie dundrade in i eget privatplan!

Chefredaktör Johan T Lindwall om Kay Wiestål

LÄS OCKSÅ: Slutet på en epok – Kay Wieståls ord om Victoriadagen

Foto: TT.