Drottning Silvia påhoppad av Glenn Hysén

Drottning Silvia har utsatts för elaka påhopp. Flera kända profiler har hånat drottningen för hur hon pratar.

Drottning Silvia har ett charmant sätt att uttrycka sig. De allra flesta uppskattar hennes eftertänksamma, långsamma talmelodi och tycker att den får henne att låta som en landsmoder.

Silvia gör själv ingen hemlighet av att hon fortfarande bryter på tyska. Så här kommenterade hon själv saken i sin bok "Drottning Silvia".

"Många undrar varför jag fortfarande har accent när jag talar svenska. Jag förstår vad de menar. Man får dock tänka på att när jag kom till Sverige så var jag redan trettiotvå år och talade sex språk. Då är det svårt att börja med ett nytt", skrev Silvia då.

Men trots den här förklaringen får Silvia ändå utstå påhopp då och då för sin svenska. Ett av de allra mest drastiska kom från den uppburne författaren Björn Ranelid.

Attacken på drottning Silvia

När Björn medverkade på det kommunala fastighetsbolaget MKB:s seminarium om rättvisa gick han till frontalangrepp på drottningen. Han menade att hon, som en symbol för nysvenskarna, borde tala bättre svenska efter så många år i landet.

– Hon är ett dåligt föredöme för alla som städar och sliter, sa Björn.

– Hon är charmant och en bra representant för Sverige. Men hennes språk är fullt av grammatiska fel, säger författaren. Exempel på Silvias grodor: "Två broms", "Det är konstig", "Det är märklig".

– Det är tabubelagt att kritisera kungligheter men ibland måste vi kunna göra det.

LÄS OCKSÅ: Kungen rasar mot TV4: "Det är förfärligt"

Glenn Hysén med påhopp på drottning Silvia

Björns påhopp är dock inte det enda i sitt slag. Fotbollslegendaren Glenn Hysén stod för ett liknande i en vida spridd krönika om kungafamiljen som han skrev för GT.

"Jag tycker hela familjen är hur go som helst och det går inte att tycka illa om någon av dem. Men kungen är min favorit. Av det man har sett och hört så verkar han vara en riktigt go gubbe", skrev Glenn.

"Jag kan dock tycka en sak om Drottning Silvia: Har man varit i Sverige så länge som hon har varit, så tycker jag att man borde kunna bättre svenska."

LÄS OCKSÅ: Djupa sprickan mellan Meghan och drottning Elizabeth

{"totalCount":0,"result":[]}