Drottning Silvia tillbaka i Heidelberg: ”Så glad!”

Heidelberg har för alltid en plats i drottning Silvias hjärta – det var ju här hon föddes den 23 december 1943. Och nu är hon tillbaka!

Här är drottning Silvia – tillbaka i sin barndoms Heidelberg. Den stad där hon kom till världen, mitt under brinnande världskrig, och där hon sedan bodde tills hon fyllde fyra år.

Drottning Silvia i mintgrönt med guldsmycken.

Dagens drottninglook: Mintgrön med guldsmycken.

Silvia Renate Sommerlath som ettåring i Heidelberg.

Silvia Renate Sommerlath som ettåring i Heidelberg.

Drottningens föräldrar Alice och Walther Sommerlath flyttade så småningom tillbaka och mamma Alice bodde kvar i huset på Wilckensstrasse nummer 10, ända tills demensen blev för svår och drottningen tog hem henne till Drottningholm. Det är också här i Heidelberg som Alice och Walther är begravda, under en sten av ölandsgranit, och drottningen besöker graven regelbundet.

Silvia Sommerlath med pappa Walher, mamma Alice och bröderna Jörg och Walther.

Lilla Silvia med pappa Walher, mamma Alice och bröderna Jörg och Walther. Silvias äldste bror Ralf Sommerlath saknas på bilden.

Drottning Silvia glömmer inte sitt Heidelberg

Drottning Silvias födelsestad Heidelberg.

Heidelberg ligger vid floden Neckar, en timme med bil från Frankfurt.

Heidelberg är som ni hör en stad som är förknippad med många minnen och starka känslor för drottning Silvia. Och när hon nu kom tillbaka, så var det också med ett mycket speciellt uppdrag: att inviga Tysklands andra Barnahus, som blivit verklighet med hjälp av drottningens barnrättsorganisation Childhood.

Drottning Silvia vid invigningen av Childhood Haus i Heidelberg.

”Det unika med Barnahusen är att de samlar alla myndigheter och all expertis på en plats, vilket gör att barn som utsatts för fysiskt eller sexuellt våld bara behöver berätta sin historia en gång” skriver Childhood på sin hemsida.

Drottning Silvia vid den högtidliga invigningen av Tysklands andra Barnahus.

Den högtidliga invigningen av Tysklands andra Barnahus.

Genom nya former av samarbete hjälper Barnahusen helt enkelt till att förbättra livet för barn som drabbats av övergrepp.

– World Childhood Foundation, som jag grundade 1999, främjar sådana anläggningar i många länder runt om i världen, sa drottningen i sitt tal.

– I en idealvärld skulle Childhoods barnahus inte vara nödvändiga. Men verkligheten är annorlunda. När det fruktansvärda har hänt och ett barn har upplevt våld är det viktigt att det får bästa möjliga stöd. Och det är fantastiskt att se hur den här idén har kunnat bli till ett konkret projekt på så här kort tid. Riktigt otroliga saker har gjorts här i Heidelberg de senaste 15 månaderna! Grattis!

Drottning Silvia i Heidelberg, framför ett stort medieuppbåd.

Drottning Silvia skapar alltid stora rubriker i Tyskland och hon togs emot av ett stort medieuppbåd.

Drottning Silvia håller tal vid invigningen av Childhood Haus i Heidelberg.

– Genom mitt arbete med Childhood har jag träffat många barn och ungdomar som lever under svåra omständigheter i många olika delar av världen, sa drottningen i sitt tal.

– Jag har lärt mig mycket av dem. Framför allt att barn vill att vi ska ta hand om dem på ett ärligt sätt. Sedan, när vi arbetar tillsammans, kan vi vända barnens liv till det bättre. Jag är säker på att det kommer att lyckas med Childhood-Haus Heidelberg.

Fakta om Childhoods hyllade Barnahusmodell

Så här ser det ut i det nya Barnahuset, Childhood Haus i Heidelberg.

Så här ser det ut i Heidelbergs nya Barnahus.

Konceptet kommer ursprungligen från Island och etablerades i Sverige med starkt stöd av drottning Silvia och Childhood. I dag finns det drygt trettio Barnahus i Sverige och färdiga och eller blivande hus i bland annat Tyskland, Vitryssland, Polen, Sydafrika och Brasilien.

Foto: TT