Drottning Silvias avslöjande om prinsessan Christina – hemliga mötena på slottet

Prinsessan Christina Drottning Silvia

Den är inte så känd utåt. Men drottning Silvias privata relation till prinsessan Christina har varit en livlina.
Prinsessan Christina om Hagasessornas fina krav på drottningen
Slå på ljud

Drottning Silvias relation till Hagasessorna har alltid varit bra – men allra närmast har hon stått prinsessan Christina. De träffas regelbundet över privata luncher och middagar på Kungliga slottet och Drottningholm (utom nu under pandemin) och de ringer ofta varandra för att prata om problem som dyker upp.

Så umgås drottning Silvia och prinsessan Christina

Prinsessan Christina Drottning Silvia

Prinsessan Christina och drottning Silvia – både svägerskor och nära vänner.

LÄS OCKSÅ: Christinas oväntade intervju – mitt i den svåra tiden

Från prinsessan Christina får drottning Silvia också alltid raka svar, och hon kan vara säker på att de saker som de diskuterar stannar inom familjen.

Förr handlade det mest om barnen, Silvias tre barn och Christinas tre är ju nästan jämnåriga, och drottningen har själv berättat att de ofta satt i telefon på kvällarna, för att gemensamt bestämma hur och var gränserna skulle dras.

Men allra viktigast var prinsessan Christina kanske ändå under Silvias första tid som drottning. Då var ”Titti”, som hon alltid kallas i familjen, lite av Silvias ”livlina”.

Drottning Silvia var 32 år och helt ny i gamet, och att då ha en svägerska med örnkoll på de snåriga sociala koderna på Kungliga slottet var räddningen många gånger.

Drottning Silvia Kungen Tord Magnuson Prinsessan Christina

Med sin uppriktighet – och sin kungliga uppväxt – har prinsessan Christina varit en klippa för drottning Silvia.

Det var ju ett ålderdomligt hov som Silvia Sommerlath kom till, hovfolket var inkörda på de rutiner som den vördade 90-plussaren Gustaf VI Adolf en gång hade infört, och de flesta av dessa hovfunktionärer var äldre officerare. Att få raka svar på raka frågor var inte lätt för yrkeskvinnan drottning Silvia.

Hovproffset och grevinnan Alice Trolle-Wachtmeister var också ett oumbärligt stöd, precis som kungens faster drottning Ingrid av Danmark.

Och vi får ju inte glömma kungen!

– Han var rörande, hjälpsam... Jag kunde fråga honom – och jag fick klara svar, sa drottning Silvia häromåret till Expressen.

LÄS OCKSÅ: Prinsessan Birgittas relation med drottning Silvia

Foto: TT.