Drottning Silvias beslut – efter läkarnas besked om barnen: "Sjukdomen är skoningslös"

Drottning Silvia

Patrik ÷sterberg/TT

Drottning Silvia fick en uppenbarelse efter besöket hos de sjuka barnen.

Drottning Silvia är en av barnens viktigaste förkämpar. Med sin organisation World Childhood Foundation gör hon otroligt mycket nytta för utsatta pojkar och flickor världen över.

Drottning Silvias beslut – efter läkarnas besked

Drottning Silvia

Drottning Silvia fattade ett beslut efter att ha träffat de sjuka barnen.

Patrik ÷sterberg/TT

Silvia är också officiell beskyddare av Barncancerfonden. De har publicerat en intervju med drottningen, där hon berättar om hur ett besök på en svensk barncanceravdelning blev ett slags uppenbarelse för henne.

– Trots att alla barnen led av olika cancersjukdomar så var de underbart lekfulla och stojiga. Men till några av rummen på avdelningen var dörrarna stängda, säger Silvia i intervjun.

Läkarna berättade att bakom de stängda dörrarna fanns barn som var så sjuka att de inte kunde delta i lekarna.

– Med föräldrarnas medgivande fick jag ändå möjlighet att träffa även dessa barn en liten stund. I de mötena, som blev mycket fina och varma, blev det påtagligt hur skoningslöst denna sjukdom kan slå. Det var efter det som jag tackade ja till att bli beskyddare för Barncancerfonden, säger Silvia.

"De är en utsatt grupp"

Vad är det som har fått Silvia att brinna så starkt för just barnen?

– Barn är en alldeles särskilt utsatt grupp då de inte kan föra sin egen talan. Barn har också drabbats mycket hårt av den pågående pandemin. Det handlar till exempel om stängda skolor, våld i hemmet och sexuella övergrepp på nätet, uteblivna vaccinationer, uppskjutna operationer och mycket annat. Det är viktigt att samhället, hela samhället, står upp och bevakar barnens rättigheter, säger hon.

– Den digitala utvecklingen har paradoxalt nog gjort det både lättare och svårare. Lättare för att kommunikation nu kan ske blixtsnabbt. Men explosionen av användandet av sociala medier och internet leder också till att fruktansvärda övergrepp kan ske i det tysta i hemmet, utan att förövare och offer ens träffas fysiskt. Det är oerhört svårt att komma åt detta.

LÄS MER: Kungens hemliga grabbgäng – Silvia tvingades säga ifrån

LÄS MER: Hemliga sällskapen runt kungen – ritualer, kvinnoförbud och maktspel

LÄS MER: Silvia har valt sida – så är relationen till svärsönerna egentligen