Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Drottning Silvias dramatiska dygn – efter otäcka fallolyckan

16 feb, 2021, 05:00 
Drottning Silvia Akuten Danderyds sjukhus
24 omskakande timmar för drottning Silvia. Detta har hänt efter hennes svåra fall hemma på Drottningholm i går.
Annons
Drottning Silvia till sjukhus med ambulans – hovets svar efter dramatBrand logo
Drottning Silvia till sjukhus med ambulans – hovets svar efter dramat

24 timmar har nu gått sedan drottning Silvia steg upp i tidiga morgontimman – och föll handlöst hemma i den privata våningen på Drottningholm. En händelse som gör det mycket tydligt att medlemmarna i kungafamiljen är lika sårbara som vi andra.

Drottningen tog emot sig med höger hand i fallet och det stod snabbt klart att skadan var allvarlig: Den svåra smärtan gjorde att hon insåg att hon måste till sjukhus, det uppger hovets informationschef Margareta Thorgren för Svensk Dam.

Kungaparets privata våning Drottningholms slott
Kungaparets privata våning på Drottningholm: Här inträffade olyckan.

Som tur var kunde kungen komma till undsättning, och det var han, eller möjligen hans adjutant, som ringde larmsamtalet till hovläkaren, förste livmedikus Mårten Rosenqvist.

Annons

Livmedikus fattade sedan beslutet att omgående tillkalla ambulans, och så kom det sig att drottningen, efter ett enda olyckligt steg, fick tillbringa morgonen och en del av förmiddagen på ortopedakuten på Danderyds sjukhus. Ingen fick följa med henne i ambulansen, på grund av de strikta coronarestriktionerna.

Akuten Danderyds sjukhus
Akuten på Danderyds sjukhus: Här fick drottning Silvia vård i går.

Röntgen visade flera frakturer på höger handled, extra besvärligt eftersom drottningen är högerhänt. Hon fick dock vård mycket snabbt, armen gipsades och några timmar senare kunde kungen ta emot sin omskakade hustru när hon kom tillbaka hem till Drottningholm.

Efter olyckan på Drottningholm: Så mår drottning Silvia

Nu kommer drottning Silvia att vara gipsad i flera veckor. Sedan väntar rehabiliteringen, och att den är lång och mödosam, det vet hon av egen erfarenhet:

Annons

För fem år sedan körde drottningen omkull i skidbacken under sin semester i Schweiz och fick tre sprickor i höger axel. En skada som resulterade i att läkarna på akuten i Davos tvingades operera in sju skruvar och en platta i hennes axel för att fixera frakturerna.

Drottning Silvia med mitella Skadad axel 2015
Drottning Silvia efter axelfrakturen 2015: Fem veckor senare hade hon fortfarande armen i mitella.

Den olyckan skedde alltså i backen, men annars är hemmet den farligaste platsen för olycksfall, något som drottningen nu alltså är ett levande bevis på: Sladdar, lösa mattor och hala golv är vanliga fallorsaker uppger 1177.se.

Drottningen hade dock tur i oturen, hon slog inte i huvudet, utan det var handleden som fick ta hela smällen.

Drottning Silvia
En omskakande dag och orolig dag – även för kungen, som fick slå larm. Han behövde dock inte själv ringa 112.

Foto: TT.

Annons