Drottning Silvias dubbla sorg: Privat och ofrånkomlig

Drottning Silvia Covid-19 Corona

Den privata sorgen. Tillsammans med all oro, och en ofrånkomlig publicitet. Drottning Silvia har inte haft det lätt på sista tiden.
Walter Sommerlaths liv – i bilder!
Slå på ljud

Vilken vecka det blev för kungafamiljen, med all oro och coronadramatik. Och särskilt utmanande har det varit för drottning Silvia, 76.

Hon har ju inte bara haft sorgen efter sin bror Walther Sommerlaths död att tackla. Ovanpå det har hon också tvingats hantera smärtan över att hans begravning i Drottningholms slottskyrka förra fredagen fick så oväntade och omskakande konsekvenser.

Drottning Silvia Kungen Kungaparet Drottningholm Drottningholms slott

Omskakade. Men samlade trots allt: En bild inifrån kungaparets karantän på Drottningholm.

Det måste ju kännas tungt för drottningen att denna känsliga familjeceremoni nu har blivit så publikt uppmärksammad – och det för något helt annat än minnet av en älskad bror. Ett minne som nu (i alla fall delvis) kommer att vara förknippat med smittpanik.

Och så var det garanterat inte tänkt. Meningen var nog dessutom att detta skulle ha fått förbli ett helt privat sista avsked. Drottning Silvias syskon har aldrig varit några offentliga personer och sina kontakter med sin ursprungsfamilj har drottningen mestadels hållit utanför det kungliga strålkastarljuset.

Men prins Carl Philips och prinsessan Sofias insjuknande i Covid-19 – och risken att de kunde ha för smittan vidare till någon av de andra – ytterst få – som var med vid begravningsgudstjänsten gjorde att hovet valde att vara transparenta och gå ut med denna information.

– Det var en mycket liten familjebegravning, bara den närmaste familjen närvarade. Men även om de var under tio personer, så var de ändå under en kort stund i samma kyrkorum, sa hovets informationschef Margareta Thorgren till Svensk Damtidning.

Walter Sommerlaths begravning: Drottning Silvia tog farväl

Drottning Silvia Walther Sommerlath

Drottning Silvias bror Walther Sommerlath somnade stilla in på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge efter en tids sjukdom. Han blev 86 år.

Hovet och kungafamiljen hade dock vidtagit omfattande säkerhetsåtgärder.

Margareta Thorgren igen:

– Man höll stort avstånd och alla testades dagen före begravningen. Och då var testerna negativa.

Nu är kungaparet och kronprinsessparet dessbättre fått grönt ljus, inget coronavirus kunde påvisas. För att bryta sin karantän måste de dock invänta klartecken från hovläkarna.

LÄS OCKSÅ: Prinsessan Madeleines familjemiddag slutade i kaos

LÄS OCKSÅ: Så var Silvias bror Walther Sommerlaths hemliga begravning

Foto: TT.