Drottning Silvias frånvaro – dök inte upp vid kungens sida

Drottning Silvia

Det är många som känner lite extra med 70-plussaren drottning Silvia just nu.

Drottningen är tillbaka i coronaisoleringen, och hon har en stor sorg att hantera. För två veckor sedan förlorade ju hon sin bror Walther Sommerlath, som efter en tids sjukdom stilla somnade in på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge, 86 år gammal.

– Jag och min familj känner stor sorg och saknad, sa drottning Silvia då.

Samtidigt innebär ju drottningens pandemi-situation att hon har mer tid till eftertanke och mer tid till att bearbeta sorgen, jämfört med vad hon i vanliga fall skulle ha.

LÄS MER: Drottning Silvias starka beslut – trots sorgen

Drottning Silvia

Drottning Silvia sörjer sin bror.

Möte på slottet – utan drottning Silvia

I går saknades hon också vid kungens sida, under det så kallade företräde som ägde rum på Kungliga slottet i Stockholm. Kungen tog emot inrikesminister Mikael Damberg och försvarsminister Peter Hultqvist för ett informationsmöte.

Kungafamiljen träffar ju statsråden med jämna mellanrum, och med vid detta fysiska möte var även kronprinsessan Victoria och prins Daniel. Det såg länge ut som om prins Carl Philip också skulle ha närvarat, men hans namn togs plötsligt bort från möteslistan.

Så här brukar det se ut: Kungen och drottningen sida vid sida på slottet. Just det här mötet var som ni ser digitalt.

– Det var ett fysiskt möte, säger Johan Tegel vid hovets informationsavdelning. På dagordningen stod bland annat regeringens proposition om Totalförsvaret 2021-2025.

– Försvarsministern redogjorde för delarna rörande det militära försvaret och inrikesministern för delarna gällande det civila försvaret.

Inte direkt drottning Silvias ”planhalva”. Det är heller ingen ovanlighet att kungafamiljen delar upp representationen mellan sig för att få schemat att fungera.

Däremot såg vi drottningen vid kungens sida under den Nationella minneshögtiden som ägde rum i Uppsala domkyrka i lördags kväll, och i morgon har hon ett ett videosammanträde, sannolikt hemifrån Drottningholms slott, med sin välgörenhetsorganisation World Childhood Foundation och dess verkställande kommitté.

LÄS MER: Drottning Silvias avslöjande om privatlivet

Foto: TT.