Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Drottning Silvias ilskna beslut – vägrar dyka upp på festen: "Inte okej"

20 maj, 2024, 06:00 
Drottning Silvia tolererade inte detta.
Annons

På tisdag är det dags för en av årets kungliga höjdpunkter: Polarpriset. Det anrika musikpriset delas ut under en härlig och musikfylld kväll på Grand Hôtel, i närvaro av kungafamiljen.

I år kommer drottning Silvia vara på plats, men så har det inte alltid varit.

Stora ändringen för Victoriadagen 2024 • Så mår cancersjuka Kate nu • Då flyttar Madeleine & familjen till Sverige – 3 kungliga snackisar från vecka 20!Brand logo
Stora ändringen för Victoriadagen 2024 • Så mår cancersjuka Kate nu • Då flyttar Madeleine & familjen till Sverige – 3 kungliga snackisar från vecka 20!

Polarpriset 2024 – de uppträder för kungafamiljen

Det är tradition att kungafamiljen är med och firar Polarpris-vinnarna, och det är ju faktiskt självaste kungen som delar ut priset.

Prins Carl Philip, prinsessan Sofia, Michael Pärt, son till pristagaren Arvo Pärt, pristagaren Angélique Kidjo, pristagaren Chris Blackwell, drottning Silvia, kung Carl Gustaf och kronprinsessan Victoria vid utdelningen av Polarpriset i fjol.
Prins Carl Philip, prinsessan Sofia, Michael Pärt, son till pristagaren Arvo Pärt, pristagaren Angélique Kidjo, pristagaren Chris Blackwell, drottning Silvia, kung Carl Gustaf och kronprinsessan Victoria vid utdelningen av Polarpriset i fjol.Karin Törnblom/TT

I år är det discokungen Nile Rodgers och dirigenten samt tonsättaren Esa-Pekka Salonen som ska prisas. Galan kommer direktsändas av TV4 under ledning av Tilde de Paula Eby, och artister som Peg Parnevik och Eva Dahlgren kommer bjuda på underhållning.

Annons

I publiken hittar vi kungafamiljen, som vanligt. Men ett år lyste drottning Silvia med sin frånvaro.

Året var 2014, och priset skulle tilldelas rockstjärnan Chuck Berry. Planen var att hela familjen skulle vara på plats, men utan förvarning lyste både prinsessan Madeleine och drottning Silvia med sin frånvaro under prisutdelningen.

Drottning Silvia nobbade Polarpriset efter skandalen

Anledningen var Chuck Berrys stormiga förflutna. 1969 dömdes han till fängelse för trafficking – något som Silvia och Madeleine dagligen arbetar mot i Word Childhood Foundation.

Annons

Detta fick Silvia att se rött, och dagen efter valde hon att förklara varför hon inte dök upp, och uttalade sig i Expressen:

– Tyvärr fick jag väldigt sent höra vad som hade hänt och då kände jag att det för mig inte var okej att vara där på prisutdelningen för det är så många som tror på mig, på Childhood och på prinsessan. Alla dessa värderingar som är så viktiga i dag, sa hon och fortsatte:

– Jag ville inte skapa uppståndelse, jag kunde inte acceptera det. Jag var dock sedan på middagen för att hedra den andra pristagaren. Jag hoppas inte att detta har skadat Polarpriset.

Chuck Berry
Chuck Berry gick bort 2017.Torben Christensen

Foto: TT

Annons