Drottning Silvias oro för Madeleine

Prinsessan Madeleine och drottning Silvia

Pandemin. Och presidentvalet. Det finns mycket som kan påverka prinsessan Madeleines liv i Miami. Men nu har mamma Silvia bättre koll.
Därför har Madeleines och Chris barn så ovanliga namn!
Slå på ljud

Snart ett år. Så länge sedan är det drottning Silvia träffade prinsessan Madeleine och hennes familj. Och som den omtänksamma mamma hon är vill drottningen gärna vara uppdaterad – både om sina barnbarns vardag och om läget i USA: Har man koll så minskar oron.

Prins Nicolas, prinsessan Leonore och prinsessan Adrienne på stranden hemma i Miami.

Prins Nicolas, prinsessan Leonore och prinsessan Adrienne på stranden hemma i Miami.

Så när kungaparet och kronprinsessparet häromdagen hade möten inbokade på Kungliga slottet för att bli briefade om läget i USA inför valet den 3 november, så kunde drottning Silvia också ställa de där frågorna som hon gått och grunnat på.

En av dem som stod för informationen var tidigare Washington-korrespondenten Kajsa Boglind, nu programledare för Sveriges Radios utrikesmagasin P4 Världen.

Kajsa Boglind P4 Världen Sveriges Radio Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel på Kungliga slottet

– Verkligen ett hedersuppdrag att få komma till slottet och berätta om USA-valet! Så många bra frågor från drottningen, kronprinsessan och prins Daniel, skriver Kajsa Boglind (till vänster i bild) på Instagram.

– Hovet ringde och sa att kronprinsessparet och drottning Silvia ville informera sig om USA-valet, så då fick jag sätta på mig min bästa klänning och cykla ner till slottet, berättar hon i Sveriges Radios USAPodden.

– Sedan satt jag där i en dryg timme och berättade och framför allt svarade på frågor från dem om USA-valet och om vad som kan vara viktigt att tänka på och så där.

Vilka de frågorna var vill Kajsa Boglind dock inte avslöja:

– Nej, det kan jag inte säga, för det här var inte en journalistisk situation, utan jag var där – som någon av hovmedarbetarna uttryckte det – för ett förtroligt samtal.

– Men så mycket kan jag säga att drottningen och kronprinsessparet var väldigt pålästa och väldigt USA-intresserade, och det beror såklart på att de, precis som så många andra svenskar, har massor av kopplingar till USA.

Drottning Silvia i New York

Drottning Silvia vid ett av sina många besök i New York.

– Kronprinsessan har ju pluggat på Yale, och drottningen har de här stiftelserna Mentor och Childhood som gör att hon är mycket i USA. Och sen har ju hon barnbarn i Florida också, eftersom prinsessan Madeleine bor där. Så det finns massor av kopplingar mellan USA och det svenska kungahuset, konstaterar Kajsa Boglind.

Kronprinsessan Victoria på Manhattan 2017

Kronprinsessan Victoria på Manhattan 2017.

Kungafamiljen – frågorna om USA-valet

Kungaparet (på Kungliga slottet) och Victoria och Daniel (på Haga) hade också ett videomöte med Sveriges USA-ambassadör Karin Olofsdotter för att få en redogörelse för USA:s inrikespolitiska läge.

Foto: TT, Victor Ericsson/Kungl. Hovstaterna.

LÄS MER: Nya huset! Så bor prinsessan Madeleine i Miami

LÄS MER: 17 magiska bilder från kungens Nobelmiddag 2019