Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Drottning Silvias oväntade kommentar – som blev en världsnyhet

31 okt, 2020, 06:00 
Drottning Silvia
Drottning Silvia har många okända sidor – och här är en: Hon säger att hon tror på spöken!
Annons
Kungafamiljens ALLA hem!Brand logo
Kungafamiljens ALLA hem!

Ska vi tro drottning Silvia är det inte bara kungen, hon själv och hunden Brandie som bor på 192 rum stora Drottningholms slott. De har även sällskap – av ett gäng osaliga andar. Gråkappan och Allémannen för att bara nämna två.

Det är i Sveriges Televisions dokumentär Drottningholms slott – ett kungligt hem från 2017 som drottningen gör sitt kusliga och rätt oväntade uttalande:

– Det finns spöken här, det finns många, säger hon – och nickar sedan när hon får frågan om hon har känt av deras närvaro.

– De är alla mycket vänliga, men man känner ibland att man inte är helt ensam. Så kom och känn själv, gå omkring här när det är mörkt. Det är väldigt spännande.

Drottningholms slott
Vita Damen, Gråkappan och Allémannen... Där har du dem – tre av spökena som håller till på Drottningholm och Stockholms slott.

Och drottningen får stöd av sin svägerska, kungens yngsta syster prinsessan Christina, känd för att vara ytterst saklig och jordnära: I SVT:s dokumentär går hon helt på drottningens oväntade linje:

Annons

– Det är klart att det spökar. Det gör det i alla gamla hus. Det finns mycket energi i det här huset och det vore ju konstigt om det inte tog sig uttryck i lite ljud och skepnader.

Enligt prinsessan Christina ska det bland annat röra sig om ”en vit kvinnogestalt”, och vid Högvaktens posteringar nummer två och fem sägs det att soldaterna har sett Allémannen och Gråkappan flimra förbi.

Prinsessan Christina
Spöken på slottet? Självklart säger prinsessan Christina: Det finns det i alla gamla hus.

Stockholms slott ska vara lika välbefolkat. Där kan man med lite otur stöta ihop med Vita damen eller Vita frun, ”en mörk högrest kvinna med fina drag, klädd i vit sidenklänning med spetskrage”. Kungens pappa berättade bland annat om sitt möte med henne julen 1946, bara några veckor före sin död. Eller så springer man in i Grå mannen, en kortvuxen man med huvan uppdragen som sägs vara det äldsta spöket på Stockholms slott.

Annons

Drottning Silvia och spökena på slottet

Att kungligheter talar om sin tro på andeväsen och spöken på det här sättet hör inte till vanligheterna och drottningens stillsamma konstaterande om spökena på Drottningholm spred sig snabbt även i internationell media. Världspressen hakade kort sagt på, från brittiska BBC och The Guardian till tyska Bild och amerikanska Time Magazine.

En sak är dock klar: Drottningen kan inte vara lättskrämd, eller mörkrädd för den delen. Å andra sidan: Ska vi tro henne så är de kungliga slottsspökena ingenting att vara rädd för...

Foto: Rosie Alm/Kungliga Hovstaterna, TT.

Annons